Предложените рецепти са на ястия, в които не използват никакви продукти от животински произход. С други думи тези рецепти са без месо, мляко, сирене, масло и други млечни продукти, яйца, майонеза и т.н. Изключването на тези продукти от списъка може да ви се струва голямо предизвикателство за приготвяне на вкусни и разнообразни ястия, но в действителност съвсем не е толкова сложно.
Картофник
Необходими продукти:
• 500 г брашно
• 10 г суха мая
• щипка сол
За плънката:
• 5-6 бр. картофи
• 2 глави лук
• 1 ч.л. копър
• 1 ч.л. чубрица
• 1 ч.л. червен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Замесва се меко тесто от брашното, маята, щипка сол и вода и се оставя да втасва на топло. Преди да се замеси тестото, се прави плънката, за да може да изстине. Лукът се реже на ситно, а картофите на дребни кубчета, слагат се заедно в дълбок съд да се задушават, от време на време се налива по 100 мл вода, за да може картофа да се задуши и да не залепва. Накрая се слагат копъра, чубрицата, червения пипер и сол. Втасалото тесто се разделя на две части. Едната се разстила в намазана с олио тава, слага се плънката, а другата половина от тестото се разстила отгоре и се намазва с олио. Пече се на 200 C докато се зачерви.
Рецепта за Бабин лучник за заети жени
Необходими продукти:
• 1000 гр
• 500 гр лук кромид стар
• 50 мл олио
Начин на приготвяне:
Разделете тестото на две различни по големина топки. Разточете по-голямата топка на кора с няколко сантиметра по-широка от тавата, в която ще приготвите лучника. Сложете кората в намазнената тава и оформете бордюр по стените. Нарежете лука на едро и го задушете в олио около 10 минути. Прибавете чубрица, джоджен и сол на вкус. Разбъркайте добре. Изсипете лука върху кората и го разпределете равномерно. Разточете втората топка на кора с големината на тавата. Сложете я върху лука, препокрийте я с краищата на долната кора и ги прищипете. Печете в умерена фурна около 20-30 минути. Готовият лучник нарежете на триъгълни парчета.
Тиквичките на мама
Необходими продукти:
• 2 бр. тиквички
• 2 глави лук
• сол, черен пипер
• олио
• 300 г ориз
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на кубчета. Оризът се почиства и измива. Лукът се нарязва и запържва, към него се прибавя и ориза, солта и черния пипер. Като се запържат се изсипват в подходяща тавичка. Отгоре се разстилат нарязаните тиквички. Слага се вода, според обема на ориза на 1 ч.ч. ориз – 4 ч.ч. вода. Овкусяваме на сол още веднъж. Печем на умерена фурна.
Праз със сушени сливи и ориз
Необходими продукти:
• 250 г сушени сливи
• 4-5 стръка праз
• 2-3 глави лук
• 1/2 ч.ч. ориз
• 5 с.л. олио
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1/2 връзка магданоз (може и сух)
• сол
Начин на приготвяне:
В олиото и малко вода се задушава ситно нарязаният кромид лук. Прибавят се доматеното пюре, размито в малко вода, червеният пипер, празът, нарязан на ивици и сините сливи, предварително добре измити и накиснати във вряща вода. Посолява се на вкус и се залива с 3 ч.ч. топла вода (може да се използва и тази, в която са киснали). Ври до омекване на сливите. Прибавя се измитият ориз и ври още 10-15 минути. След като се свали ястието от огъня, се поръсва със ситно нарязаният магданоз. Поднася се студено.
Пълнени чушки по поповски
Необходими продукти:
• 8 бр. чушки
• 2 бр. картофи
• 8 с.л. ориз
• 1-2 бр. домати
• 2 с.л. олио
• 2-3 скилидки чесън
• 1 глава лук
• мащерка, джоджен, магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаните картофи и лук се задушават заедно. Прибавя се оризът и се бърка, докато омекне. Добавя се ситно нарязаният чесън, и след няколко минути ястието се сваля от огъня. Разбърква се заедно с подправките. С готовата смес се пълнят чушките, всяка една се запушва с парче картоф. Пекат се на фурна. Доматите се настъргват и се варят на умерен огън с 1 с.л. олио и подправки на вкус. Когато се сгъсти, сосът се подправя с чесън. С него се заливат печените чушки.
Боб в гърне по бабина рецепта
Необходими продукти:
• 2 ч.ч. бял боб
• 2-3 глави лук
• 2 бр. домати
• 2 бр. моркови
• 1-2 ч.л. захар
• 1/3 ч.ч. олио
• 1/3 ч.ч. настъргана целина
• 1 клонче чубрица
• сол
• брашно
• червен пипер
Начин на приготвяне:
Бобът се измива, след което се вари в глинено гърне. Преди да се свари напълно, се добавят нарязаните на полумесеци глава лук, моркови на шайби, целината и олиото. Когато продуктите омекнат, се добавят и доматите, чубрица, сол и захар. Ястието се оставя да поври 30 минути. Приготвя се запръжка от останалата ситно нарязана глава лук, брашно и червен пипер (1:2), след което тя се изсипва в гърнето при останалите продукти. Вари се още десетина минути.
Манастирски гювеч
Необходими продукти:
• 1 глава лук
• 2-3 бр. моркови
• 200 г арпаджик
• 200 г гъби
• 1/2 ч.ч. ориз
• 3-4 бр. картофи
• 2 бр. домати
• сол
• черен пипер
• олио
• магданоз
Начин на приготвяне:
В олио се задушават ситно нарязаните лук и моркови. Като омекнат се прибавят арпаджикът, гъбите, сол, черен пипер и 1 ч.ч. вода. След 10 минути се прибавят оризът и картофите нарязани на кубчета, а след още 10 минути се слагат нарязаните домати. Изсипва се в тава, поръсва се с магданоз и се пече.
Източник: receptite.com