Само мисълта за топъл домашноприготвен хляб е достатъчна, за да ви се изпълни устата със слюнка, нали? Но кой изобщо би искал да премине през цялата дълга процедура на правенето на хляб? Всъщност може да се окаже, че не е толкова трудно, колкото си мислите, и си заслужава усилието! И въпреки че има домакински уред, готов да забърка и изпече хляба ви почти дистанционно, за тези от вас, които нямат нищо против да изцапат ръцете си с брашно, предлагаме няколко лесни стъпки за приготвянето на домашен хляб без затруднения.
Не усложнявайте нещата
Започнете с някоя основна рецепта, която съдържа примерно: 2 супени лъжици суха закваска, 4 до 5 чаши брашно, 2 чаши вода е 1 супена лъжица сол. Възможно ли е изобщо да има по-лесна рецепта?
Смесете водата със закваската
Сипете в голяма купа водата и закваската и ги разбивайте добре, докато получите хомогенна смес.
Добавете солта и брашното
Добавете солта и около 1 чаша брашно, след което разбъркайте добре. Добавяйте брашното по малко, докато тестото не се окаже твърде трудно за разбъркване. Тогава го оформете на топка.
Омесете
Месете тестото за хляба поне 10 минути. След това го сложете в голяма, дълбока купа и го оставете да бухне в следващия един час.
Оформете
Оформете тестото в каквато форма ви харесва. Леко намазнете тавата или я напръскайте с масло на спрей.
Започнете изпичането
Предварително загрейте фурната на 200 градуса и печете хляба около 30 минути, докато добие златисто-кафява коричка. Може щом го извадите да ви се струва кух, затова изчакайте 15 до 30 минути преди да го нарежете. Можете да го сервирате топъл с масло на стайна температура. Кой да предположи, че хлябът бил такава вкусотия!