Краят на лятото е и пероид, когато се приготвят най-много видове сладка. Оказва се, че сладко може да забъркате от какво ли не. Ние ви предлагаме някои емблематични рецепти, като сладко от рози и зелени смокини, една по-екзотична рецепта за сладко от банани, една по-нетрадиционна за сладко от зелени доматчета и една авангардна – сладко от динени кори. Да ви е сладко!
Сладко от рози
Необходими продукти:
125 г предварително подготвени цветове от роза
1 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Венчелистчета от хубаво разцъфнала червена роза се откъсват от чашката, след което се изрязва бялата част от листенцата. За сладкото най-подходяща е казанлъшката маслодайна роза. Измиват се добре.
Приготвя се сироп от захарта и 1 л вода и в него се поставят листенцата. Сладкото се вари до необходимата гъстота на сиропа (сладкото е готово, когато поставена капка сироп върху студена порцеланова чиния не се разлива). Прибавя се лимонената киселина и се вари още 4-5 минути. Изстиналото сладко се насипва в сухи бурканчета.
Сладко от зелени смокини
Необходими продукти:
130 бр. зелени смокини в млечна зрялост
2 кг захар
10 г лимонена киселина
1 с.л. син камък (меден сулфат)
Начин на приготвяне:
Подрязват се чисто дръжчиците на смокините и се всеки плод се дупчи на две места с вилица. Варят се 4-5 пъти за по 5 минути. В първата вода се слага 1 с.л. син камък. Той запазва зеления цвят на смокините. След всяко варене се охлаждат със студена вода и се изстискват внимателно до пълно сплескване, но да не се разкъсат. Една нестандартна идея – в центрофугата на пералнята на 600 оборота/минута – става перфектно. Накрая остава полуфабрикат – зелени сплескани смокинчета.
Сваряваме гъст сироп от захарта и 600-700 мл вода. Изсипвате смокините в сиропа. Те ще се надуят и придобият първоначалната си форма, както и когато ги варите. Когато това стане, проверявате гъстотата на сиропа на суха порцеланова чинийка, защото после малко се отпускат. Ако е добре, спирате нагряването и слагате лимонената киселина. Сладкото веднага се насипва в бурканчета (препоръчително да са по-широки) – първо смокините, после се долива сиропа. Затваряте с капачките, няма нужда от допълнителна стерилизация. Добре приготвеното сладко има светлозелен прозрачен сироп.
Сладко от динени кори
Необходими продукти:
1,4 кг динени кори
1 кг захар
индрише
1 ч.л. (5 г) винена киселина
1 л вода
Начин на приготвяне:
Динените кори се почистват от външната зелена част и вътрешната розова. Настъргват се на едро ренде или се нарязват на форми. Изваряват се в 3 кипящи води за по 5 минути, като след всяко сваряване се поставят в студена вода. 3 пъти сварените динени кори се изцеждат се поставят в сгъстен захарен сироп. Сладкото се вари до сваряване на плода и сгъстяване на сиропа. Прибавя се разтворената в гореща вода винена киселина и индришето, след което варенето продължава още 2-3 минути. Свареното сладко се оставя да престои 5-6 часа в разлат съд, след което се изсипва в буркани.
Сладко от зелени доматчета
Необходими продукти:
1 кг. зелени доматчета
1 кг. захар
1 ½ ч.ч. вода
2 ч.л. лимонена киселина
Ванилия
Бергамонова есенция
Начин на приготвяне:
Подберете добре развити, дребни зелени доматчета. Измийте ги и отстранете дръжките. С помоща на остро ножче обрежете зелената част на която са закрепени дръжките. Изварете доматчетата 3-4 пъти (да врат по 5 минути за всяко изваряване), за да се отстрани горчивината. След всяко изваряане ги измивайте със студена вода. Кожичката им се напуква и лесно се обелват.
От водата и захарта пригответе захарен сироп, сложете доматчетата в него и сварете сладкото на силен огън. Накрая прибавете лимонената киселина и ароматизирайте.
Налейте сладкото още топло в буркани, затворете ги и ги обърнете върху капачката. Оставете ги така докато изстинат.
Сладкото от зелени доматчета трябва да отлежи поне месец преди да се консумира, за да поемат доматчетата захарния сироп и ароматите.
Сладко от банани
Необходими продукти:
1.5 кг зрели банани
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 ч.л. канела
2 бр. ванилия
1 ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Бананите се нарязват на кръгчета. Възвира се сироп от водата и захарта и се прибавят бананите. Внимателно се разбъркват за да не станат на пюре. Варят се около 5-6 минути. Прибавят се подправките и разтворената лимонена киселина. Сладкото се налива горещо в сухи бурканчета, затварят се и се обръщат с капачката надолу. След като изстинат се прибират на тъмно и прохладно място. Сладкото не се разваля 1 година.
Източник: receptite.com