Интересно е, че броколи не са любимата храна на децата. Но с възрастта и узряването на вкуса много хора просто не могат да се наситят на този полезен зеленчук. Ако обичате постните ястия, тези няколко нови рецепти за приготвяне на броколи са само за вас!
Дори да забравим за момент за чудесния вкус, гъвкавостта и достъпността на този зеленчук, броколите са една от най-богатите на полезни вещества храни. Независимо дали искаме да хапнем нещо между храненията или да гарнираме ястието си, ако изберем за целта броколи, ето какво ще сервираме в чинията си:
– минимално количество наситени мазнини, холестерол и калории (100 г броколи съдържат само 28 калории);
– добър източник на протеини и много минерали, включително калций, желязо, магнезий, калий, манган и фосфор;
– добър източник на фибри;
– много витамини – А, С, Е, К, както и витамините от група В – рибофлавин, фолиева киселина и В6.
И така, как можем да приготвим броколите освен по обичайния метод със задушаването?
Песто сос за спагети
Толкова много зелени зеленчуци могат да се използват за приготвянето на сос песто и броколите не са изключение!
Необходими съставки:
– 2 чаши цветчета от броколи;
– 6 с.л. зехтин екстра върджин;
– 3 накълцани скилидки чесън;
– 1/4 чаша пармезан;
– 1/8 чаша накълцани дръжки от магданоз;
– сок от половин лимон;
– сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Слагаме голяма супа със солена вода да заври на силен огън. Добавяме броколите и ги варим, докато водата не се надигне отново. Изваждаме около 1 чаша от врящата вода и след това изцеждаме броколите.
2. Загряваме 2 с.л. зехтин в малък съд на умерен огън. Добавяме 1 с.л. чесън и варим около 3 минути. Добавяме броколите и около 1/2 чаша от солената вода. След десетина минути, когато броколите са достатъчно омекнали, ги сваляме от огъня.
3. Прехвърляме броколите и чесъна в кухненски робот. Прибавяме останалите 4 с.л. зехтин, останалия чесън, лимоновия сок, пармезана и сол и пипер на вкус. Пюрираме сместа до получаването на еднородна паста. Добавяме дръжките от магданоз постепенно по няколко лъжички и разбиваме сместа. Накрая сервираме пестото върху топли спагети.
Крем супа
Перфектна в студеното зимно време, тази крем супа от броколи ще ни затопли и засити.
Необходими съставки:
– 1 малка глава лук, накълцан;
– 1 с.л. масло;
– 600 г броколи;
– 1 литър мляко;
– сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Сотираме лука в маслото на умерен огън.
2. Смесваме го с останалите съставки и го варим на слаб огън.
Екзотична салата
С минимално усилие можем да си приготвим здравословна салата за обяд, в която основен продукт са броколите.
Необходими съставки:
– 1 бр. карфиол;
– 2 бр. броколи;
– 1/4 чаша накълцан зелен лук;
– 150 г сирене чедър на кубчета;
– 150 г сирене моцарела на кубчета;
– 2 с.л. оцет;
– 2 чаши майонеза;
– 1/4 чаша захар;
– 1/2 ч.л. сол.
Начин на приготвяне:
1. Накълцваме карфиола и броколите на малки парченца и ги смесваме със сирената и лука.
2. Смесваме отделно майонезата, захарта, солта и оцета.
3. Сервираме в чиния като в центъра слагаме от майонезената смес, а около нея – зеленчуците.
Пържени броколи с други зеленчуци
С помощта на няколко допълнителни продукта като чесън, ядки, соев сос и други зеленчуци, можем да си приготвим пържени броколи у дома и да ги сервираме върху варен ориз.
Необходими съставки:
– 5 чаши броколи;
– 1 с.л. масло от канола;
– 1 скилидка чесън, накълцана;
– 1/8 чаша соев сос;
– 1 с.л. захар;
– 1/4 ч.л. джинджифил;
– 1 ч.л. лимонов сок;
– 1/4 чаша накълцани печени бадеми.
Начин на приготвяне:
1. В малка тенджера изпържваме броколите в маслото за около 2 минути.
2. Добавяме чесъна и пържим още около минута.
3. Сипваме в тенджерата соевия сос, захарта и джинджифила и оставяме сместа на огъня 1-2 минути, докато захарта се разтопи.
4. Поръсваме с лимонов сок и бадеми.