Казват, че Марко Поло е научил китайската принцеса да се целува, а също така е пренесъл в Китай рецептата за приготвянето на макарони. И на италианците, разстроени от това, че са изгубили патента за производството на паста, вече няколко столетия не им остава нищо друго освен да тренират в приготвянето на различни сосове за нея.
Самата форма на пастата подсказва какъв сос трябва да се приготви към нея: за дългата и тънка паста от рода на спагети, лингуини и мафалдино е необходим еднороден по-рядък сос, а за пастата с дупки (канелони, пенне ригате или лумакони) е най-добре да се приготвя гъст сос с парченца месо за да се запълни пастата. Самата паста се вари лесно -трябва само да се спазват инструкциите, написани върху нейната опаковка. Единственото важно условие е тя да не се преварява. Тя трябва да се вари до състояние „ал денте”, когато е все още малко твърда във вътрешната си част.
Трите класически соса за паста, които се ползват с най-голяма популярност са следните:
Аматричиана.
Продукти:
200 грама бекон или пушени гърди
1 кг зрели домати
1 голяма глава лук
зехтин
сол
лютив червен пипер
Приготвяне:
1. Доматите се почистват от люспите и семето и заедно с лука и бекона се нарязват на ситни парченца.
2. Загрейте в тиган 2 с. л. зехтин, добавете бекона и задушете на среден огън в продължение на 5 минути. Добавете и лука. Задушавайте го, докато придобие златист цвят.
3. Накрая добавете доматите, солта и щипка червен пипер. Сосът се вари на силен огън в продължение на 15-20 минути. В края на варенето добавете в соса сварените лингуини.
Путанеска.
Продукти:
500 грама домати
50 грама аншоа
1 малка лютива чушка
маслини без костилките
3 скилидки чесън
Зехтин
Приготвяне:
1. Измийте лютивата чушка, изчистете я и я нарежете на тънки кръгчета, а след това обелете доматите от люспите, почистете ги от семената и ги нарежете на ситно.
2. В голям тиган затоплете 2 с. л. зехтин, на слаб огън задушете за 1 минута в него чесъна, добавете чушката, маслините и аншоата, нарязана на дребни парченца. Задушавайте в продължение на 2-3 минути, а след това добавете доматите.
3. Задушавайте соса 30 минути на бавен огън в съд без капак.. Течността трябва да се изпари и сосът да се сгъсти.
Карбонара.
Продукти:
300 грама бекон или пушени гърди
1 скилидка чесън
100 грама пармезан
6 жълтъка
сметана с 20% масленост
зехтин
сол
прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
1. Нарежете на ситно бекона и чесъна и ги запържете за 3 минути с предварително затоплени в тиган 2 с. л. зехтин.
2. Настържете пармезана на ренде, преместете го в купичка, добавете 8-10 с. л. затоплена сметана и разбъркайте. Ако искате сосът да бъде по-малко калоричен, вместо сметана, добавете от водата, в която са се варили спагетите (но тогава по време на тяхното варене във водата трябва да добавите половин чаша зехтин). Можете да използвате и затоплено бяло вино.
3. Разбийте жълтиците на пяна и ги добавете към сместа с пармезана.
4. Готовите спагети залейте с яйчената смес, изсипете върху чиния и посипете с задушеното месо и прясно смления черен пипер.