Тиквичките са един от най-предпочитаните зеленчуци в домашната лятна кухня. Освен, че са изключително вкусни, те са нискокалорични (около 15 калории за 100 гр пресни тиквички) и съдържат полезни количества от фолиева киселина (24мкг/100г), калий (280мг/100г), витамин А и магнезий.
Тиквичките могат да бъдат консумирани дори напълно сурови – наразяни или настъргани в студени салати или съвсем леко прекарани през огъня за топли салати, както това е характерно за тайландските и виетнамски рецепти.
В Мексико цветовете на тиквичките са предпочитани повече от самия зеленчук и се използват за супи или като пълнеж за “quesadillas” (вид сандвич, приготвен с мексикански царевичен хляб – tortilla и сирене).
В Италия тиквичките се сервират по много начини и най-често пържени с галета. Някои ресторанти предлагат и специалитета “пържени цветове от тиквички”, известен като “fiori di zucca”.
Във Франция тиквичките са основна съставка в “ratatouille” – ястие от задушени летни зеленчуци, приготвени със зехтин и задушавани продължително време на ниска температура. Ястието произхожда от района на Ница и се сервира като гарнитура или като самостоятелно ястие за обяд, с хляб.
В Турция тиквичките са основна съставка в популярното ястие mücver или “тиквени палачинки”, приготвени от настъргани тиквички, брашно и яйца, леко запължени в зехтин и сервирани с кисело мляко.
В Либия тиквичките се пълнят с кайма и ориз плюс различни подправки и се задушават на пара. Използват се също и в редица рецепти за приготвяне на задушени зеленчуци.
В Египет се приготвят с доматен сос, чесън и лук.
В Гърция тиквичките обикновено се пържат или се варят с други зеленчуци. Сервират се най-често като ордьовър, но по време на пости се използват и като основно ястие. Съседите ни също консумират цветовете, най-често пържени, но може и печени на фурна с доматен сос. Към ястието обикновено се добавя и фета сирене.
У нас най-популярната рецепта е за пържени тиквички, залети със сос, приготвен от кисело мляко, чесън и копър. Ето още две (лесни, вкусни и бързи) рецепти, които може да ви послужат, за да се насладите на този прекрасен зеленчук в различни негови кулинарни проявления.
Лятна супа от тиквички
Продукти:
• 1 голяма или две по-малки тиквички
• 1 глава лук
• 2-3 скилидки чесън
• копър
• сол
• черен пипер
• олио
• 1 кофичка кисело мляко
• 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете тиквичките на кубчета. Изчистете лука и чесъна и ги нарежете наситно. Загрейте на дъното на тенджерата олиото и прибавете нарязаните лук и чесън да се задушат за малко. После добавете нарязаните тиквички и задушавайте, като бъркате, няколко минути. Посолете и добавете черен пипер. Залейте с (гореща) вода и варете около 20 минути. Внимателно смесете брашното с киселото мляко, така че да не остане на бучки. Добавете към супата. Нарежете и добавете копър – колкото предпочитате и изключете котлона.
Огретен от тиквички
Продукти:
• 3-4 големи тиквички
• 3-4 скилидки чесън
• 200-300 гр сирене
• 3-4 яйца
• 300-400 мл прясно мляко
• 3-4 с.л. брашно
• копър
• сол
• олио
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете тиквичките на кубчета. Поставете ги в тавата, посолете, полейте с олио и разбъркайте. Нарежете скилидките чесън и ги добавете. Сложете в предварително загрята фуна и оставете за около 20-30 минути да омекнат. Разбийте яйцата, добавете натрошеното сирене, млякото, с размитото в него брашно и копъра. Разбъркайте добре и залейте тиквичките със сместа. Печете докато отгоре се получи приятен златист цвят.
Може да сервирате към ястието кисело мляко, подправено с чесън и копър.