Оказва се, че конфитюрът е бил една от изтънчените храни за благородниците в миналите времена – за него плащали скъпо и прескъпо. Може би затова той е бил по-популрен в дворците, отколкото сред народа. Ние не знаем кога народът е разбрал, че конфитюрът всъщност не е толкова недостъпен и е започнал да си го приготвя в домашни условия, но фактът е, че днес има хиляди рецепти. Ние сме подбрали няколко, които се надяваме да ви харесат.
Конфитюр “пияни дюли”
Необходими продукти:
– 2 кг дюли
– 1 кг захар
– 2 с.л. ром или гроздова ракия за всеки буркан
Начин на приготвяне:
Плодовете се почистват от мъха, измиват се, изрязва се семенната част и се нарязват на филийки (или на парченца с къдрав нож за рязане на картофи). Слагат се в широк емайлиран съд, заливат се с вода, колкото да се покрият, прибавя се захарта и се варят на умерен огън, докато омекнат. Нареждат се в буркани, заливат се със сиропа, в който са се варили и се добавя ром или ракия. Затварят се херметически.
Конфитюр от моркови
Необходими продукти:
– 1 кг моркови
– 1 кг захар
– 1 ч.л. (5 г) винена киселина
– 1 л вода
Начин на приготвяне:
Добре узрели моркови се измиват. Остъргва им се кората и се настъргват на едро ренде. Бланшират се в гореща вода за 5-10 минути, за да се отстрани миризмата и да поомекнат. Слагат се в сгъстен захарен сироп. Вари се на силен огън до сгъстяване на сиропа. Прибавя се разтворената в гореща вода винена киселина и се вари още 2-3 минути. Бурканите се затварят след изстиването на конфитюра.
Конфитюр от тиква с орехи
Необходими продукти:
– 1 кг тиква
– 1 кг захар
– 250 г орехови ядки
– няколко листа индрише
Начин на приготвяне:
Измитата и нарязана тиква се държи около 2 часа във варна вода (на 3 литра вода – 1 ч.л. утаена и прецедена гасена вар) и се измива. Захарта се кипва с равно количество вода. След като поври 20 минути се прибавят парчетата тиква. Вари се, докато се сгъсти. 5 минути преди да се снеме от котлона, се добавят ореховите ядки и индришето. Конфитюрът се насипва в буркани, които се стерилизират в продължение на 10-15 минути.
Слънчев конфитюр
Необходими продукти:
– 500 г банани
– 500 г ананас, нарязан на кубчета
– 500 мл вода
– 600 г захар
– 125 мл тъмен ром
– лимонов сок
Начин на приготвяне:
Бананите се обелват и поливат с лимонов сок. В дълбока тенджера се слагат водата и захарта. Вари се до получаването на гъст сироп. След това се добавят плодовете и се оставя да къкри на тих огън, като се разбърква от време на време. Вари се до готовност. След това се налива ромът, разбърква се добре и се разпределя в буркани. За да се запечатат се обръщат с капачките надолу.
Печен конфитюр от сини сливи
Необходими продукти:
– 5 кг почистени от костилките узрели сини сливи
– 2.5 кг захар
– 1/2 ч.ч. оцет
– 2 ч.ч. вода
– 1/3 ч.ч. ром или сливова ракия
– 1 пакетче канела
Начин на приготвяне:
Измитите и почистени от костилките сливи се слагат в голяма емайлирана тава, посипват се със захарта и се оставят да престоят няколко часа. След това се наръсват със смесените оцет и вода и се пекат, докато сиропът се сгъсти (капка, капната върху порцеланова чиния, да не се разлива). Наръсват се с канелата, разбъркват се и се насипват горещи в сухи буркани. След като конфитюрът изстине напълно, отгоре се сипват по 1-2 с.л. ром или сливова ракия. Бурканите се покриват с целофан и се завързват. Държат се на хладно място. По възможност може и да се затворят с капачки и да се стерилизират за около 10 минути.
Източник: receptite.com