Цветница е празник, който предизвестява великото чудо на Възкресението – смирението на един Божи син, приел да жертва себе си за спасението на света, идващ сред своя народ не с блясък или меч, а яхнал клепоухо магаре. И въпреки това, сърцата няма как да сгрешат и да не разпознаят и да не прославят Единствения, Източника на всеки живот, на неговата цел и смисъл.
На този ден Църквата разрешава, въпреки строгия пост, трапезата да бъде празнично подчертана, за да може цялото семейство, като една малка църква, да се събере около “святая светих” на дома – трапезата и да почете с радост пристигането на Божия пратеник.
Предлагаме ви няколко семпли, пролетни рецепти за салата с риба, които може да бъдат приятно допълнение към празничното ви меню.
Зелена салата с риба тон
Необходими продукти:
2 марули
1връзка репички
1 връзка зелен лук
1 малка краставица
1 малка консерва риба тон
100 г царевични зърна
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. олио
сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно марулите, репичките, краставицата и лука. Поръсваме ги с олиото, лимоновия сок и сол на вкус и разбъркваме. Отгоре разстиламе последователно царевичните зърна и рибата тон на дребни парченца. По желание украсяваме с маслини.
Рибна салата със зеленчуци
Необходими продукти:
300 г студено/топло пушена скумрия
2 кисели краставички
3 червени (мариновани или печени) чушки
1 лимон
връзка копър
за маринатата:
5 с.л. оцет
5 с.л. олио
Салата от картофи и херинга
Необходими продукти:
5-6 картофа
100 г филе от херинга
4 кисели краставички
олио
горчица
черен пипер
Начин на приготвяне:
Накиснете филетата от херинга в студена вода за поне половин час. Извадете, отцедете и прибавете към тях нарязаните на дребно, предварително сварени и изстинали картофи. После добавете киселите краставички, нарязани на ситно, и разбъркайте добре. Овкусете със сос от олиото, горчицата и черния пипер.
вода
сол
Начин на приготвяне:
Рибата се запича за кратко време от двете страни върху скара, грил или плоча, почиства се от кожата и костите и се нарязва на парчета. По-голямата част от краставичките и чушките се нарязват на ивички. Рибата се размесва добре със зеленчуците и накълцания копър и се залива с маринатата. Салатата се гарнира с чушки, краставички, лимон и копър.
Източник на рецептите: dieti.info