Гуакамолето е рядък сос от авокадо, който произлиза от Мексико. Традиционно се приготвя от смачкано на пюре зряло авокадо със сол. В някои рецепти се добавя и съдържание на малко сок от домати, чесън, лук или лимон. Гуакамолето се е правело от ацтеките още в началото на XVI век. След пристигането на испанските завоеватели, гуакамолето станало популярно в Испания. Наименованието идва от ацтекските думи āhuacatl (авокадо) и molli (сос). Гуакамолето се използва като подправка за ястия или като мезе за тортила чипс.
Рецепта 1
Съставки:
– 4 броя авокадо;
– сокът от половин лайм;
– 2 накълцани чушки джалапеньо или 2 с.л. намачкани червени чушки, или 1 с.л. люта чушка;
– 1 ч.л. сол;
– 4 ч.л. зехтин;
– 1 1/2 ч.л. накълцан чесън;
– 1/2 ч.л. черен пипер
– 1 смелена чушка джалапеньо или 2 с.л. лютиви чушки (за създаване на пикантен вкус).
Начин на приготвяне:
Извадете костилките на авокадото. Издълбайте едно авокадо с голяма лъжица и го изсипете в купа. Добавете сокът от лайм и разбърквайте до получаването на равно покритие. Прибавете и чесъна, зехтина, солта, черния пипер, червената чушка и чушката джалапеньо, разбъркайте и разбийте парченцата авокадо, докато не получите еднородна смес. След това издълбайте другите 3 авокадо, оставете ги на по-големи парчета и ги смесете с останалата смес. Гуакамолето е с правилна консистенция, когато останат повече големи парчета, отколкото такива, стрити на пюре. Гарнирайте с клонче кориандър.
Рецепта 2
Съставките и количествата на тази рецепта са съобразени с вкуса на определени хора. Експериментирайте с нея. Лаймът е в доста голямо количество, така че може би ще искате да прибавите още чушки или табаско.
Съставки:
– 2 броя много зряло авокадо;
– 1 скилидка чесън, смачкана;
– сокът от 1 1/2 лайма;
– 1 малка глава червен лук, нарязан на много ситни кубчета;
– 1 малък домат, нарязан на много ситни кубчета;
– 2 с.л. накълцан кориандър;
– сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Сложете всичко освен авокадото в средно голяма купа. Разполовете авокадото, издълбайте месото и го сложете в купата. Използвайте голяма вилица или миксер, за да пасирате цялата смес. Опитайте я и добавете каквото смятате за нужно (имайте предвид, че вкусът на подправките, особено на лаймът, ще се смекчи малко, докато сервирате готовото гуакамоле). Покрийте сместа и я сложете в хладилника за поне един час, за да оставите вкусовете да се смесят добре. Когато извадите сместа от хладилника, може по повърхността й да има кафеви петна – махнете ги преди сервирането.
Рецепта 3
Тази алтернативна рецепта е по-лесна, но резултатът е особено вкусно гуакамоле, което е чудесна добавка към тортила чипс или зеленчуци, а може да се използва и за питки енчиладас. Тук не се използват домати или кориандър, които не се харесват като вкус на много хора.
Съставки:
– 3 броя авокадо, зрели, но не презрели;
– 1 лайм;
– 3 скилидки чесън;
– 2 или 3 цели червени люти чушки;
– сол.
Начин на приготвяне:
Подгответе авокадото като разполовите плодовете и премахнете костилката. Ако костилката не излиза лесно, значи авокадото не е достатъчно зряло. Оставете половин авокадо, а останалото обелете и пасирайте, добавете сокът от лайм и накрая прибавете накълцаните люти чушки и чесън. Разбъркайте добре сместа. Добавете сол на вкус. Накрая накълцайте на по-едри парчета половината авокадо, което сте оставили, и го прибавете към пастата. Оставете гуакамолето няколко дни в хладилника. Ако е покрито с капак, не би трябвало да потъмнява твърде много (сокът от лайм действа като антиоксидант, освен че придава приятен вкус).
Рецепта 4 (бърза)
Тази рецепта е чудесна, ако имате зряло авокадо, защото можете да приготвите гуакамолето за около пет минути.
Съставки:
– 3-4 броя зряло авокадо;
– сок от 1/2 лайм;
– лек сос салца, купен от магазина.
Начин на приготвяне:
Обелете, нарежете и пасирайте авокадото. Добавете сокът от ½ лайм. Разбъркайте с купен от магазина (но пресен) сос салца на вкус. Сервирайте веднага.
Рецепта 5 (лесна)
Това е една много лесна рецепта, за която ви трябват само авокадо, лайм, сушени люти чушки и сол. Ако нямате стрити люти чушки, използвайте пресни такива.
Съставки:
– 1 зряло авокадо;
– 1/2 лайм;
– стрити лютиви чушки на вкус;
– сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Обелете авокадото и отстранете костилката. Нарежете го на малки парчета, дебели около сантиметър. Изстискайте половината лайм. Добавете сокът от лайм, сол и умерено количество червен пипер към парчетата авокадо. Пасирайте всички съставки заедно.
Рецепта 6 (най-лесна)
Тази рецепта е най-лесната от всички досега. С нея ще получите по-традиционно мексиканско гуакамоле.
Съставки:
– 2 броя зряло авокадо;
– сок от 1/2 лайм;
– 2 с.л. накълцан кориандър;
– сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Разполовете авокадото и махнете костилките. Изгребете месото на плода с голяма лъжица като внимавате да запазите цялостта на месото. Нарежете го на големи парчета и го сложете в купа. Пасирайте до получаването на желаната консистенция. Добавете сокът от лайм, солта и кориандъра и разбъркайте.