По своята същност тибетската диета е млечно-вегетарианска. Основната й особеност е, че тя изключва всички видове месо и отдава предпочитание изключително на храната от растителен произход. Историята на диетата връща към средните векове, когато това е бил типичният начин на хранене за тибетските монаси.
Тибетската диета включва предимно сурови или варени, по-рядко задушени, плодове и зеленчуци, което я прави подходяща за вегетарианци. Пиенето на течности също е ограничено.
След изтичане на седмицата (диетата е планирана за 7 дни) се допуска малко месо, а след това тя може да бъде повторена. Освен това се препоръчва храната да се приема на малки порции, като се яде бавно.
Меню за седмицата
Ден 1
– Закуска: чаша мляко, малък сухар.
– Обяд: 150 г варен боб, грах или леща, 200 г салата от домати, чушки, лук и магданоз; голяма зелена ябълка или портокал.
– Вечеря: 250 г салата от бяло зеле, подправена с лимонов сок, 150 г от любимите ви плодове, чаша минерална вода.
Ден 2
– Закуска: чаша минерална вода, голяма ябълка.
– Обяд: 200 г сварена риба, 200 плодова салата от ябълки, круши, сини сливи и др.; един портокал.
– Вечеря: 250 г тиквички, задушени в малко растително масло, 3 домата, малко хляб, чаша доматен сок.
Ден 3
– Закуска: чаша мляко, 2 сухара.
– Обяд: 200 г варен фасул, 200 г салата от домати, лук, свежа краставица, и чесън, подправена с растително масло.
– Вечеря: 200 г сварено цвекло, 2 ябълки, един портокал, малко парче хляб, чаша доматен сок.
Ден 4
– Закуска: чаша минерална вода, малка кифличка.
– Обяд: 250 г сварена риба, 200 г плодова салата от любимите ви плодове, чаша прясно изцеден сок от ябълки.
– Вечеря: 200 г варен зелен фасул, 200 г настъргани моркови, подправени в растително масло и чесън, чаша чай, малък сухар.
Ден 5
– Закуска: чаша мляко, малка кифличка.
– Обяд: 200 г салата от червено зеле, подправена с лимонов сок, чаша айран, 2 ябълки.
– Вечеря: 200 г сварена риба, 200 г патладжан, задушен в растително масло с малко моркови, филийка черен хляб, чаша минерална вода.
Ден 6
– Закуска: чаша прясно изцеден сок от ябълки, един портокал.
– Обяд: 200 г салата от настъргани моркови, подправена с растително масло, 200 г салата от домати, чушки и лук, чаша минерална вода.
– Вечеря: 150 г сирене, 2 сухара, 100 г ягоди, чаша мляко или 2 чаши айран.
Ден 7
– Закуска: чаша мляко, 2 сухара.
– Обяд: 250 сварена риба, 250 г салата от бяло зеле, подправена с лимонов сок, чаша минерална вода.
– Вечеря: 200 г варен боб, 100 сирене, 250 г от любимите ви плодове, чаша минерална вода или прясно изцеден сок от ябълки.
Източник: dieti.info