Вече може би се ориентирахте как се съчетават помежду си виното и храната и кои типове вина са подходящи за определени храни. Има обаче някои основни принципи, които също може би ще ви е полезно да вземете предвид, когато комбинирате виното и храната, защото те пряко повлияват вкусовите усещания.
Ето препоръките на vinoto.eu :
– Бъдете внимателни, когато в ястието присъстват силни подправки – люти, солени или кисели. Силното присъствие на такива може драматично да промени вашите вкусови усещания.
– Ако е възможно, започнете храненето с по-леките ястия и завършете с по-тежките. По същата логика изберете и виното – по-леките преди по-тежките.
– По-обикновените вина е добре да се консумират преди по-комплексните. Същото важи и за ястията – по-семплите преди по-комплексните.
– Ако е възможно следвайте следният хронологичен ред – бели вина, розови вина и червени вина. Пенливите вина и Шампанското могат да намерят място в началото на храненето, като аперитив, или накрая, като компания на десерта. В случай, че преди десерта имате селекция от сирена, заложете на десертни или ликьорните вина (подсилени с алкохол).
– В най-общи линии белите меса (риби и птици) се комбинират най-успешно с бели или евентуално по-леки розови вина. Следвайки същата логика: ястията приготвени от тежки, червени меса е добре да се съчетаят с плътни, нерядко високотанинови червени вина. В някои случаи по-тежките розета също биха били подходящи.
– Имайте предвид, че някои сосове тотално променят характера на ястието. В такива случаи, за да изберете виното към ястието, трябва да се съобразите и със специфичните особености на соса към това ястие.
– По-сухите ястия е добре да са съчетани с вина с ясно изразена плодовост, за да се получи желаният баланс.
– За храните с повече мазнини е добре да изберем вино с подчертана свежест (киселинност), ако изборът е бяло вино или вина с по-високи танини, ако сме се спрели на червено вино.