Стейкът е бърз и лесен начин за нахранване на любимия. На света няма мъж, който би се отказал от парче печено месо (не само за обед и вечеря, но дори и за закуска!).
Стейкът (на английски “steak” – от старонорвежкото “steik”, което означава “печено”) е парче месо, в повечето случаи отрязано перпендикулярно на мускулните влакна, подобрявайки усещането за крехкост на месото. В Северна Америка стейкът обикновено се приготвя на скара или на тиган. Най-крехките стейкове са от филето или областта на ребрата и се приготвят много бързо. По-малко крехки са стейковете от плешката или бута и обикновено се нуждаят от предварителна обработка, за да омекне месото.
Съществуват няколко степени за печене на месото, които са приети навсякъде и които трябва да знаете за да избегнете неприятните изненади в ресторанта.
Rare – изпечен отвън, червен отвътре (температура на месото 39-43 градуса)
Medium rare – стейк с кръв, червено-розов отвътре (температура на месото 42-47 градуса)
Medium – средно опечен стейк, розов отвътре (температура на месото 47-50 градуса) – това е и най-популярната степен на печене.
Medium well – почти опечен стейк, светлорозов отвътре (температура на месото 55-57 градуса).
Well done – напълно опечен стейк (температура на месото > 60°).
Трябва да признаем, че стейкът Well done се приготвя и поръчва много рядко, тъй като е много трудно да не се премине границата, която ще го превърне в подметка.
Посоляването на стейка трябва да става предварително или при неговото мариноване (месото престоява в марината 12-24 часа), или след печене. Солта, добавена по време на печене, свива соковете на месото и го прави сухо.
В Канада, Щатите, Великобритания и Южна Африка, ресторантите, които са “специализирани” в предлагането на стейкове, се наричат “стейкхаус”. Менюто обикновено включва, освен стейка, печени картофи, ориз или боб. Обикновено се сервират и задушени зеленчуци, които може да включват зелен фасул, спанак, аспарагус, домати, гъби, грах и лучени кръгчета.
В стейкхауса обикновено се предлагат и специални подправки, известни като сосове за стейк.
Във Франция стейкът обикновено се сервира с пържени картофки, известни като “фрайтс”. Задушени зеленчуци не е типично да се сервират – там предпочитат свежа салата.
Във Великобритания стейкът също се придружава от пържени картофки, но там ги наричат “чипс”. В чинията може да има грах, половин домат или пържени лучени кръгчета.
В Италия стейкът не е бил много популярен до Втората световна война, но въпреки това има две провинции, световно признати с майсторството по приготвяне на стейкове – това са Пиемонт и Тоскана. Стейкът се сервира с известния тоскански боб.
Предлагаме ви рецепта на стейк по тоскански. Приготвянето на това ястие ще ви отнеме малко повече от половин час. Зеленият фасул (по възможност – тоскански) е най-подходящата гарнитура за това месо, както стана ясно.
Необходими продукти:
– парче телешко месо с дебелина 3-4 см – около 800 грама.
– зехтин – 2 ч. л.
– изсушен розмарин – половин ч. л.
– изсушена мащерка – половин ч. л.
– едро смлян черен пипер – половин ч. л.
– сол
– лимон, нарязан на парченца.
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете месото. В малък съд смесете зехтина, розмарина, мащерката и черния пипер и натъркайте добре месото с тази смес.
2. Поставете месото в силно нагрят тиган, след това намалете огъня и печете месото от двете страни в продължение на 20 минути. Тъй като месото е било в марината, която съдържа зехтин, можете да не поставяте мазнина в тигана.
3. Посолете месото, поставете го върху голяма затоплена чиния и го оставете за около 10 минути.
4. Нарежете месото на тънки филийки и го сервирайте с парченце лимон.