Основната храна на индонезийците е оризът. Местните жители смятат тази култура за храна на боговете, и дори на държавния герб на страната са изобразени оризови класове. Според една от легендите юноша, попаднал на небето, донесъл от там оризови зърна в цепнатините на петите си. Оттогава без ориз не минава нито една церемония. С пожелания за благополучие с него обсипват новобрачните, а те на свой ред, полагайки клетва за вярност, се угощават един друг с лепкав ориз. При племето на батаците в Суматра с варен ориз задържат душата на болното бебе. Те смятат, че оризът е така вкусен, че като го опита, душата вече няма да иска да напусне детето, и то непременно ще оживее.
Ориза го варят, пържат, готвят на пара Най-типичното ястие се нарича „наси горенг“, т.е. „пържен ориз“. Ястието представлява люто месо с ориз, скариди и зеленчуци. Ядат го и на закуска, и на обяд, и на вечеря. Сред местните блюда най-популярното е сате. Това са шишчета на дървени шишове, които се приготвят от пиле, риба, скариди, телешко или свинско месо в различни маринати и сосове, от които най-традиционният е фъстъченият. Струва си да опитате и пилешки дробчета по индонезийски. Трябва да се каже, че доколкото Индонезия е предимно мюсюлманска страна, свинско месо се готви много рядко, макар и да се срещат рецепти на ястия с него. Разбира се, най-много са блюдата от риба и морски дарове, при това често в необичайни съчетания с екзотични плодове.
Други популярни ястия са пържено пиле или риба, запечена в бананов лист. От рибите и морските дарове (лангуста, раци, калмари) също приготвят най-разнообразни блюда. Например от големите морски костенурки приготвят рагу, като го овкусяват с подправки и соев сос, скаридите ги пържат със соево брашно и голямо количество пипер и ги поръсват с лютите подправки „гадо-гадо“.
Към всички блюда в индонезия поднасят самбал – лют сос от червено чили. Самбалът понякога се приготвя от предварително осолени люти чушки чили с добавка на печени ядки и паста от скариди. Ако храната е прекалено люта, тя се консумира с чаша студена вода с лед, кокосово мляко, захарен сироп със счукан лед и зрънца, напитка от сока на захарна тръстика или джинджифилов чай. Традиционно храната се поднася върху бананов лист и се яде само с дясната ръка. Преди и след хранене тази ръка се измива в специален съд с вода и парченца лимон. На европейците могат да поднесат лъжица и вилица, но не и нож. В страната расте множество видове зеленчуци и плодове, за които дори не сме чували. Но най-любими за индонезийците са бананите и дините, които се ядат през цялата година. От дините се изрязват различни фигури – цветя и животни, в много индонезийски ресторанти работят специалисти по карвинг.
Жителите на тази страна са големи любители на сладкото, така че покрай плодовете за десерт те ще ви предложат различни сладкиши и торти. Още едно характерно лакомство е младият кокос, на който срязват връхчето и добавят в кокосовото мляко лимон, захар и лед.
През вековете в индонезийската кухня са се наслоили една върху друга най-различни кулинарни системи. Тук е формирана интересна смес от източноазиатски, на първо място китайски и индийски, кулинарни школи и местните традиции на островните кухни. Във всяка провинция съществуват собствени кулинарни традиции и особености, различни начини за приготвяне и съставки на ястията. Островите на Индонезийския архипелаг по право се наричат островите на подправките. Черен и бял пипер, тамаринд (индийска фурма), индийско орехче, канела, люти червени и люти зелени чушки, фъстъци, джинджифил, соя, чесън – това са задължителните компоненти на лютите ястия, които местните жители използват в своята кухня.
Популярни ястия са също пържена саранча (главно при бежанците от Югоизточна Азия), лястовичи гнезда в пилешки бульон, „ваби“ – омлет с ядки и зелени подправки. Балийската кухня е сладка и не много люта. Тук се различават балийска храна – традиционните балийски блюда, приготвяни у дома и в обикновените кафенета „варунг“, и балийската кухня – цял набор блюда, традиционни и заимствани, които се поднасят в ресторантите на острова. Истинско балийско ястие е пърженото млечно прасенце „баби гулинг“, „бебек туту“ – патица в бананови листа, готвена на бавен огън цяла нощ с коричка от ориз, „лавар“ – ситно нарязано месо или зеленчуци с кокос и подправки, оризови банички „джаян“ и „руджак“ – пресни плодове в сос от палмова захар.
Приготвянето на храната при индонезийците се съпровожда с множество поверия. Например смята се, че на млада девойка не се препоръчва да пее по време на готвенето – в противен случай ще се омъжи за старец, или, че от силното парене в устата след люта храна можете да се избавите с многократно въртене на чинията.
Наси кебули
(Пиле с ориз и ананас)
Продукти:
2 с. л. Олио или краве масло
500 г пилешко бонфиле
750 мл пилешки бульон
1 ч. л. Сол
2 ч. ч. Дългозърнест ориз
Половината от 1 малък ананас, нарязана на малки парчета
1 глава лук
7 скилидки счукан чесън
15-20 г настърган пресен корен от джинджифил
1 ч. л. Млян кориандър
1/2 ч. л. Бял пипер на зрънца
В дълбок тиган с незалепващо дъно се загрява олиото или маслото и в него се слагат джинджифилът, кориандърът и белият пипер. Пържат се 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Прибавя се пилешкото месо, нарязано на големи парчета. Готви се още 3 минути. Налива се бульонът и се посолява. Вари се до омекване на месото, което след това се изважда с решетъчна лъжица и се оставя настрана. Оризът се сварява с 2 и 1/2 ч. Ч. От пилешкия бульон. Трябва да поеме цялата течност. След това се смесва с месото и се разбърква. Ястието се поднася с парченца ананас и поръсено с изпържен лук шалот.
Наси горенг
Важно е оризът във времето, когато ще му добавяте останалите съставки, да се отделя зрънце по зрънце и да е студен. Затова го варете преди поднасянето.
Продукти за 4-6 порции:
Стръкчета копър и целина и изпържени във фритюрника кръгчета лук за оформлението
Сол
Млян черен пипер
30 мл (2 с. л.) Тъмен соев сос или 45-60 г (3-4 с. л.) Доматен кетчуп
675 г студен сварен дългозърнест ориз, за предпочитане басмати (около 350 г сух ориз)
1 едро нарязана глава лук
2 скилидки счукан чесън
Парченце паста от скариди (бланчан) – 1х1 см
2 люти червени чушлета чили, разрязани на половинки
175-225 г месо от варено пиле, ситно нарязано
115 г почистени варени скариди
225 г свинско месо или месо от телешка изрезка, старателно нарязано на ленти
105 мл (7 с. л.) Олио
30 мл (2 с. л.) Вода
2 яйца
Яйцата се слагат в купа и се разбиват. Прибавят се вода, сол и пипер на вкус. В тиган в незалепващо покритие се приготвят 2-3 омлета, като се използва за намазване на тигана колкото се може по-малко олио. Когато омлетите изстинат, се навиват на рула, нарязват се на лентички и се оставят настрани. Едно чушле чили се нарязва на лентички и се оставя също настрани.
В блендера се слага пастата от скариди, добавят се останалото чили, лукът и чесънът. Всичко се разбива до еднородна смес. В останалото олио се изпържва пастата, като не й се позволява да се зачерви, докато не се появи чудесният й аромат. Прибавя се месото и се пържи, докато престане да излиза сок от него. Нагрява се още 2 минути и се разбърква. Слагат се скаридите и се пържат с непрекъснато разбъркване 2 минути. В края на приготвянето се прибавят пилешкото месо, оризът, соевият сос или кетчуп, посолява се и се овкусява с черен пипер.
Оризът се затопля с непрекъснато разбъркване, за да не загори и да се отделят зрънцата му. Смесва се с вече сготвеното месо. Тази смес се разпределя в порционни чинии. Върху нея се слагат ленти омлет и чили. Порциите се декорират със стръкчета копър, целина и пържени лучени кръгчета.
Аям ява
(Пиле с къри)
Продукти:
2 с. л. Олио
500 г пилешко филе
1 нарязана на ситно глава лук
3 скилидки чесън
1 стръкче лимонена трева, ситно нарязана
1 ч. л. Настърган джинджифил
1 ч. л. Млян кориандър
1 ч. л. Куркума
1/2 ч. л. Млян кимион
1 ч. ч. Кокосово мляко
1 с. л. Къри
1/2 ч. ч. Пресен кориандър
Сол
Олиото се загрява в дълбок тиган с незалепващо покритие. В него се пържи нарязаното на средно големи парчета месо, докато добие златиста коричка. Прибавят се лукът, чесънът, лимонената трева, джинджифилът и солта. Готви се при постоянно разбъркване, докато лукът омекне и стане прозрачен. Добавят се кориандърът, куркумата, кимионът и се готви, докато подправките започнат да отделят аромата си. Налива се кокосовото мляко и се слага кърито. Готви се, докато сосът се сгъсти.
Супа от остров мадура
Продукти:
2 яйца
2 с. л. Нелющен ориз
400 г телешка плешка
6 чаши вода
2 стъбла лимонена трева
Няколко парченца лайм
Парченце корен от джинджифил
1/2 ч. л. Куркума
1/2 ч. л. Бял пипер
1 ч. л. Сол
2 скилидки чесън
4 глави лук шалот
Няколко ядки кашу
Старателно се намачкват лукът шалот, ядките, чесънът, солта, пиперът, джинджифилът и куркумата до получаването на паста. В голяма тенджера се налива водата и с нея се разрежда получената смес. Прибавят се месото, лимонената трева и парченцата лайм и след като супата заври, се вари на умерен огън. Оризът се накисва във вода за 10 минути. След това се разтърква с ръце и се прибавя към супата. Тенджерата се захлупва и супата се вари в продължение на час и половина – два, докато месото омекне. Яйцата се сваряват до твърдо, обелват се, нарязват се и се използват заедно с парченцата лайм за украса на супата.
Пилешки дробчета по индонезийски
Продукти:
Млян черен пипер
Сол на вкус
50 мл сметана
2-3 с. л. Олио
2-3 сладки чушки
2 глави лук
500 г пилешки дробчета
В олиото се задушават ситно нарязаните лук и сладки чушки. След това се добавят ситно нарязаните пилешки дробчета и всичко се пържи на силен огън, като непрекъснато се разбърква. Ястието се подправя със сол, млян черен пипер и сметана. Поднася се със сварен ориз.
Риба по индонезийски
Продукти:
Сол на вкус
2 с. л. Подлютен доматен сос
1 банан
2 с. л. Брашно
2-3 с. л. Сметана
1-2 с. л. Олио
1/2 лимон
1/3 ч. ч. Пилешки бульон
1-2 неголеми глави лук
100 г ориз
300 г рибно филе
Лукът се нарязва на кубчета, изпържва се до светлозлатист цвят и в него се налива малко пилешки бульон. Оризът се сварява в подсолена вода, измива се със студена вода и се отцежда, смесва се с лука, разреден с бульона, посолява се и се загрява. Парчетата рибно филе се напръскват с лимонов сок и се държат 30 минути, след това се посоляват, топят се в сметаната, панират се в брашното и се пържат в голямо количество мазнина до образуването на златисто-кафява коричка. Рибата се гарнира с ориз, като се украсява с половинки от пържени банани и лучени кръгчета. Поднася се с подлютен доматен сос.
Пържен лук с ядки
Продукти:
1 връзка лук резанец
4 люти червени чушлета чили
3 лайма
150 г фъстъци
100 мл олио
500 г дребни лукчета (арпаджик)
Лукчетата се почистват и нарязват на много тънки колелца. Олиото се загрява във висока тенджера. Внимателно се слага половината от лука, след като се загрее олиото, и се пържи около 4 минути при непрекъснато бъркане. Изважда се с решетъчна лъжица. По същия начин се изпържва и останалият лук. Ядките се посоляват и изпържват в тигана без мазнина при постоянно разбъркване. Когато изстинат, се начукват на едро. На обелените лаймове им се снема тънкият слой кожица. Чушлетата се разрязват на половинки, семената им се отстраняват, а меката част се нарязва. Всичко се смесва с лука и се поръсва с нарязания лук резанец.
Източник: 1001recepti.com