Правилното хранене се определя преди всичко от наличието на достатъчно и правилна информация. Отговорете с Вярно/Невярно на следните няколко твърдения и ще научите повече за някои правилни и погрешни схващания за някои храни, както и за техния ефект върху храненето.
1. Всички мазнини са вредни. Затова ако човек спазва диета с ниско съдържание на мазнини, най-лесно и сигурно ще отслабне.
2. Единственото добро във фибрите е, че гарантират редовното посещение в тоалетната.
3. Свежите зеленчуци са по-полезни от замразените.
4. Доматеният сок е по-добро средство против рак отколкото суровите домати.
5. Ползата от гроздето е в съдържащия се в него грапетин, който спомага за запазване на доброто зрение.
6. Гъбите са много полезна храна, която е далеч повече от средство да не напълнеем.
7. Бананите са пълни с хранителни вещества, които няма да “развалят” диетата ни.
8. Яйцата “убиват” заради високото съдържание на холестерол в тях.
9. Смокините са много повече от обикновен пълнеж за бонбони.
Вижте отговорите и коментарите към тях и се опитайте да не забравяте: Знанието вече е наполовина спечелено сражение с калориите.
Отговори:
1. Невярно: Мазнините са необходими на тялото, за да произвежда енергия. Това важи особено при подрастващия организъм, при функцията на хормоните, усвояването на витамините и транспортирането на всички хранителни вещества.
Същевременно не трябва да се забравя, че в единица мазнини се съдържат два пъти повече калории отколкото в същото количество протеини или въглехидрати. Затова и в много от диетите едно от изискванията е да се поемат по-малко мазнини. Не трябва да се забравя и че толкова популярните напоследък Омега-3 киселини са всъщност ненаситени МАСТНИ киселини.
2. Невярно: На практика фибрите несъмнено подобряват перисталтиката на червата, но ползите от тях далеч не се изчерпват с това. Смята се за доказано, че те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Богатата на фибри диета обикновено предполага значителен прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Фибрите създават усещане за ситост без да въвеждат в организма много калории.
3. Невярно: Всъщност замразените зеленчуци могат да са по-полезни от свежите. Всичко зависи от добрата технология при замразяването им – по принцип колкото по-бързо е то, толкова повече хранителни качества се запазват. А и свежите зеленчуци, които се продават, невинаги са толкова свежи – най-често минават дни, докато те достигнат пазара, а после – и докато ги употребим.
В крайна сметка диетолозите препоръчват на първо място всеки ден да се изяждат поне 5 порции (в повечето случаи – 5 броя) плодове или зеленчуци – независимо дали свежи или замразени.
4. Вярно: Когато доматите се подлагат на термична обработка, ползата от съдържащият се в тях ликопен нараства, защото след това тялото го абсорбира по-лесно. Проучвания показват, че ликопенът се използва от организма за защита от ракови и сърдечно-съдови заболявания.
5. Невярно: Гроздето е пълно с полезни хранителни вещества и антиоксиданти, но грапетинът не е едно от тях. Изследване, публикувано в Journal of Nutrition, показва, че гроздето предотвратява натрупването на трудноусвояем холестерол чрез съдържащите се в него полифеноли. Особено един от тях – ресвератролът показва особено висока ефективност в борбата с натрупване на шлака по стените на кръвоносните съдове заради висок “лош” (LDL) холестерол. Танинът (друг полифенол) пък показва способност дасе бори с вирусите и туморите.
6. Вярно: Гъбите са храна, която често се подценява, но в тях се съдържат малко калории, а много хранителни вещества. Те са най-богати измежду всички храни на селен, който според едно изследване намалява риска от рак на простатата с до 60%. Гъбите са и отличен източник на витамини от групата В – рибофлавин (В2), ниацин (В3) и пантотенова киселина (В5).
Малко хора знаят, че в гъбите се съдържа и много калий, който участва в правилната работа на клетките, регулира кръвното налягане и подържа баланса между вода и мазнини в мускулите.
7. Вярно: Бананите са прекрасен източник на витамин С, калий и диетични фибри. Калият (освен посоченото по-горе) е необходим за производството на протеини и изграждането на мускулната тъкан, тъй като стимулира нервните импулси в тях. Именно заради калия (и заради липсата на натрий) бананите се препоръчват като храна, която намалява риска от високо кръвно. В тях има и големи количества витамин В6 (пиридоксин), който участва в производството на антитела в имунната система, спомага производството на протеини, червени кръвни телца и функционирането на централната нервна система. Бананите не съдържат никакви мазнини и холестерол.
8. Невярно: Яйцата наистина съдържат много холестерол, но той не е непременно “лош”. Всъщност, при здравите хора съвсем малко количество от него навлиза директно от храната в кръвта. Повечето холестерол, който циркулира в кръвоносната система е произведен от черния дроб като отговор на организма към натрупващите се наситени и транс мазнини (вижте повече тук). Яйцата съдържат и много полезни вещества – протеини, полезни за здравето ненаситени мазнини, ключови витамини и минерали като желязо и рибофлавин, но в тях има много малко наситени и транс мазнини. Холинът, който се намира с значителни количества в яйцата, се свързва със съхраняването и функционирането на паметта, а лутеинът и зеаксантинът са от полза за зрението.
9. Вярно: Смокините наистина често се използват за пълнеж към различни захарни изделия – бонбони, бисквити, кексове. Диетолозите обаче ги препоръчват, защото в тях има много омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, както и фитостероли, които намаляват натрупването на холестерол. Смокините са полезни и за костната система, защото съдържат много калций и фосфор.