В празничните дни, когато поколенията в семейството се събират заедно, празничните трапези са ритуалния център на дома.
Ако още се колебаете дали да изберете между свинското или пуйката, предлагаме ви две рецепти, които могат да помогнат за избора ви.
Кавърма със свинско месо
Продукти:
1 кг.крехко свинско месо,
3 големи глави кромид лук,
1 голям морков,
300 гр. пресни гъби(може и мариновани в краен случай),
2 с.л. доматено пюре,
½ к.ч. червено вино,
1 ч.л. червен пипер,
сол,
черен пипер,
кимион,
чубрица,
къри (може и подправка за барбекю),
соев сос,
1 с.л. мед,
4-5 с.л. водка (ракия),
олио .
Приготвяне:
Месото се нарязва на хапки. Поръсва се с подправки: черен пипер, кимион, къри или подправка за барбекю, соев сос и меда, смесен с водката или ракията. Може да прибавите подправка по ваш избор. Разбърква се. Оставя се да престои поне 1-2 часа в хладилник.
Сгорещява се мазнината (около 1 каф. чашка) и се прибавя месото. Пържи се до леко златисто, като се разбърква от време на време. След това се прибавя нарязания лук и настъргания морков. Позапържва се още 3-4 мин. Слагат се почистените, измити и нарязани по на едро гъби. Отново пържим 3-4 мин. Посолява се със сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. Налива се ½ кафена чашка вино и още толкова вода, ако е нужно, похлупва се с капак и се задушава на лек огън, докато остане почти само на мазнина. Тогава се прибавя доматеното пюре, разтворено в малко вода. Ври още 2-3 мин и е готово за похапване. По желание, при прибавянето на доматеното пюре, може да се сложи настърган или ситно нарязан чесън (1-2 скилидки) и магданоз.
Пуйка с кисело зеле
Продукти:
1 пуйка,
1 голяма кисела зелка,
1 ч.ч. ориз,
1/2 кг. гъби,
масло или олио,
4 глави лук,
2 сухи червени чушки,
червен и черен пипер,
сол,
дреболиите на пуйката.
Приготвяне:
Почистваме и измиваме пуйката. Задушаваме ситно нарязания лук, чушките, ориза, сварените вътрешности, нарязани на дребно, наливаме малко вода и оставяме да омекне оризът. Прибавяме подправките и с тази плънка пълним птицата, зашиваме я и намазваме със сол, червен и черен пипер. Нарязваме зелето и го пържим в мазнина, прибавяме червен и черен пипер и изсипваме в голяма тава, като в средата поставяме пуйката. Завиваме с фолио и печем 2 часа в умерена фурна. Махаме фолиото и запичаме до червена коричка пуйката, като я обръщаме.