Всеки, който по принцип приготвя зимнина вероятно знае как се правят компоти. Затова ние потърсихме и ви предлагаме освен стандартни рецепти и такива, които са малко по-различни от обичайното, като например компот от тиква за диабетици, компот от печени ябълки, компот от касис и компот без варене.
Компот от сини сливи
Необходими продукти:
– 5 кг сини сливи
– 1.2 кг захар
Начин на приготвяне:
Плодовете се измиват, почистват се от дръжките и костилките. Костилките се изваждат като всеки плод се разрязва на две половини напречно или надлъжно. Почистените плодове се нареждат в бурканите при леко стръскване. По желание може да се приготви компот и от цели сини сливи. Напълнените буркани се заливат с горещ захарен сироп 30-35% (по 110-120 г захар на буркан), затварят се и се стерилизират в продължение на 20 минути (ако сливите са нарязани) или 30 минути (ако сливите са цели).
Продуктите са за 10 буркана от 1 л.
Диабетичен компот от тиква
Необходими продукти:
– тиква
– подсладител
Начин на приготвяне:
Почистената, обелена и измита тиква се нарязва на парчета. Нарежда се в буркан (от 800 или 400 мл) и се залива с вода до горната извивка на буркана. Подслажда се на вкус с ползвания подсладител, търпящ термична обработка. Връща се подсладената вода в буркана, затваря се херметически с капачка. Ври пет минути.
Освен като компот, тиквата може да се ползва за плънка на сладкиш, тиквеник. Със сиропа може да се сиропират диабетични сладкиши и торти.
За буркан от 800 мл се ползва 1 кафена лъжичка Полисуит.
Компот без варене
Необходими продукти:
– меки плодове – малини, ягоди, вишни, кайсии, праскови
– 5 с.л. (50 г) захар
Начин на приготвяне:
Плодовете (трябва да са меки) се слагат в буркан от 1 л и се допълва с вода. След това водата се връща в съд на котлона и се добавя захарта. След като заври, се заливат плодовете в буркана и се затваря с топла капачка. Обръща се и стои така докато изстине напълно.
Количествата в тази рецепта са за буркан от 1 л. Може да се използва кафява захар вместо обикновена.
Компот от печени ябълки
Необходими продукти:
– ябълки
– захар
Начин на приготвяне:
Ябълките трябва да са средно големи с оглед в един буркан да се поберат най-малко 4 броя. Предпочитат се ябълки с червен цвят.
Плодовете се почистват от дръжките, след което се измиват много добре. С остро ножче всяка ябълка се изрязва откъм чашката така, че да се извади семенната част, но без да се засяга дръжчената ямичка (без да се продупчва от другата страна). Почистените плодове се нареждат в тава с отвора нагоре и се пекат във фурна.
Опечените ябълки се нареждат в буркани и се заливат с 40% захарен сироп. Бурканите се затварят и се стерилизират в продължение на 10 минути.
40% зах сироп значи 400 г захар + 600 мл вода или пропорционално.
За 1 буркан компот трябват около 180 г захар, т.е. около 450 г сироп.
Компот от червено френско грозде (касис)
– червено френско грозде (касис)
– захар
Начин на приготвяне:
Касисът се измива, зърната се оронват и се насипват в буркани. Заливат се с горещ сироп, приготвен от 1 л вода и 1.5 кг захар (за 7-8 буркана ) или във всеки буркан се слагат по 6-7 с.л. захар и се заливат със студена вода. Бурканите се затварят и се стерилизират 10 минути. След това внимателно се изваждат и се обръщат с капачките надолу върху дървена подложка (да не се спукат). След като добре изстинат се изправят.
Източник: receptite.com