Удоволствието от храната е толкова важно! Нека си представим поне за малко, че живеем в свят, където всеки може да яде каквото си поиска и в същото време да има стройна фигура, добро здраве и да се радва на живота.
Добре дошли във френския парадокс! Това е култура, която по традиция постоянно консумира хляб, вино, шоколад, мазнини и месо, и въпреки това французите се отличават със завидно здраве и дълголетие. Ключът към тази магическа комбинация от здраве и удоволствие е цялостното отношение на французите към храната и начина им на живот.
Да забавим забързаното си ежедневие и да вкусим от живота (и от вкусно ястие)
Типичното ястие за французите винаги включва три важни компонента: качество, вкус и разнообразие. За френската кухня е характерно да се използват най-пресните и висококачествени съставки – обикновено местно (и органично) производство. Френската диета винаги включва характерни за сезона плодове и зеленчуци, подправки, много вода и… чаша вино с всяко ястие. Силният вкус допринася за усещането за удовлетворение и засищане с по-малка порция. Храненето по този начин поддържа здравето благодарение на широкия спектър питателни и полезни вещества в храните през всеки сезон.
Французите се наслаждават на добре овкусена храна, в която няма нищо изкуствено или прекалено преработено. Те не гледат на храната като на необходимост, а като на нещо, на което всеки трябва да се наслади. Задължително внимание се отделя на външния вид, аромата, текстурата и вкуса. Всяка хапка е цялостна наслада за сетивата.
Французите обикновено се хранят по три пъти на ден и много рядко похапват нещо малко помежду. Тези три хранения са особено важно време, прекарано със семейството или приятелите. Добрата компания, храната и разговорите са съществена част от френската култура. Гледането на телевизия (или всяка друга дейност, която разсейва вниманието от ястието и разговорите) е непривично.
В контраст на това, родената във Франция писателка Мирейла Джилиано наблюдавала интересен феномен, докато се разхождала из летището на Чикаго. Повечето хора се хранели, докато работели на лаптопите си, докато четели или говорели по мобилния телефон. „Не видях никой да яде с удоволствие. Храната е едно от най-големите удоволствия в живота. Не трябва да се храним сякаш сме роботи на автопилот. Това не е ядене. Това е пълнене на устата.”, обяснява тя.
Яденето набързо и на крак, заедно с постоянното похапване през останалото време, доказано води до наднормено тегло. Порциите са по-големи, защото цялостното усещане на организма в такива ситуации е възпрепятствано, особено когато бързаме и се разсейваме.
Освен това богатата на мазнини диета предизвиква производството на холецистокинин, който допринася за чувството за ситост, дори при малко количество консумирани мазнини. Ако поспрем и се насладим изцяло на едно ястие, това ще задоволи всичките ни сетива и ще даде на мозъка достатъчно време, за да регистрира, че вече сме сити.
Да бъдем революционери в храненето
В ерата на бързите закуски, епидемията от затлъстяване и всички заболявания, свързани с т.нар. модерен начин на живот, да се храним по-бавно, като се наслаждаваме на храната, си е направо революция. Вместо разсеяно да прескачаме от чиния в чиния, да избираме все храни, които са ни удобни, защото бързаме, не се иска толкова много за да спрем за малко и да обмислим възможността да избираме храните с повече отговорност към здравето си. И заедно с това да им се наслаждаваме, като съзнаваме това, което ядем и да се радваме на удоволствието от вкуса и красотата на ястието пред нас.