Индийската кухня е една от най-популярните в света. Популярна е не само сред индийския народ, но и сред голяма част от населението в Северна Америка и Европа.
Индийската кухня се характеризира с използването на различни подправки, билки и зеленчуци, отглеждани в Индия, както и с широко разпространената сред големи части от обществото вегетарианска практика. Всяко семейство се характеризира с широк асортимент от ястия и техники на готвене. В следствие на това индийската кухня варира според регионите, отразявайте разнообразната демографска структура на етнически разнообразният индийски субконтинент.
Религиозните вярвания и културата играят важна роля в еволюцията на индийската кухня. Търговията с подправки между Индия и Европа често е цитирана като основният катализатор за европейските Велики географски открития. Колониалният период представил европейските готварски техники в Индия, като така били обогатени разнообразието и гъвкавостта на индийската кухня. Индийската кухня е имала забележително влияние върху кухните по целия свят, особено върху тези от югоизточна Азия.
Като земя, която е преживяла обширна емиграция и размесване през много хилядолетия, индийската кухня се е облагодетелствала от многобройни влияния по отношение на храната. Разнообразният климат в региона – от подчертано тропичен до алпийски – също значително е помогнал с разширяването на редицата съставки, лесно достъпни в много готварски школи в Индия. В много от случаите храната се е превърнала в белег на религиозна и социална идентичност с различни табута и предпочитания (например част от членовете на индуската религиозна секта джайна не консумират никакви корени или кореноплодни зеленчуци). Силно влияние върху индийските храни е оказало дългогодишното вегетарианство сред частите на индуските, будистките и джайна общностите в Индия. Хората, които следват стриктна вегетарианска диета наброяват между 20 и 42% от населението на Индия, докато по-малко от 30% ядат месо.
Основните продукти в индийската кухня са оризът, atta (брашно от цели пшенични зърна) и разнообразни варива, най-важните от които са masoor (най-често червена леща), chana (нахут), toor (гълъбов грах или жълт нахут), urad (черен нахут) и mung (зелен нахут). Варивата се използват обширно под формата на dal (пикантна яхния). Някои от варивата като chana и mung се обработват и под формата на брашно (besan).
Повечето индийски ястия с къри се готвят в растително масло. В северна и западна Индия, фъстъченото масло традиционно е най-разпространено за готвене, докато в източна Индия синапеното олио е по-често използвано. В южна Индия кокосовото олио е често срещано. През последните десетилетия слънчогледовото олио и соевото олио са станали популярни из цяла Индия. Хидрогенното растително олио, известно като Ванаспати, също е популярно средство за готвене, заместващо претопеното масло.
Най-важните и често използвани подправки в индийската кухня са чили, черните синапени зърна (рай), кимион, куркума, асафетида, джинджифил, кориандър и чесън. Популярните смеси от подправки са гарам масала, което обикновено е смес от 5 или повече изсушени подправки, обикновено включващи кардамон, канела и карамфил. Всеки регион и понякога всеки отделен готвач има характерна комбинация от подправки за гарам масала. Года масала е популярна смес от подправки в Махаращра. Някои листа се използват често като листата от канела, кориандър, фенегрик и мента. Типично за цялата южноиндийска кухня е използването на листа къри. В сладките ястия се използват отлежали есенции от кардамон, шафран, индийско орехче и розови листа.
Терминът “къри” в Индия обикновено се разбира като сос вместо като подправка.
Няколко обичая се асоциират с начина на консумиране на храната. Традиционно ястията се ядат или на пода или на много ниски столчета или възглавнички. Храната най-често се яде без прибори като вместо това се използват пръстите на дясната ръка. Често роти (основно название за индийските плоски хлебчета) се използват, за да се загребва от кърито, без то да се допира до ръцете.
Ето и няколко индийски рецепти, които може да пробвате у дома:
Кафяв ориз
Това ястие традиционно се сервира със салати Дансак и Качумбар в повечето домове на Парси.
Съставки:
2 чаши ориз Басмати;
½ ч.л. захар;
5 зърна черен пипер;
4 скилидки чесън;
1 дафинов лист;
1 парче канела;
4 ½ чаши топла вода;
2 ч.л. растително/слънчогледово олио
Начин на приготвяне:
Измийте и изцяло отводнете ориза в цедка.
Загрейте олиото в дълбок тиган на средно силен огън. Добавете захарта и я оставете да се карамелизира.
Добавете целите подправки и пържете докато пуснат аромата си (или докато потъмнеят).
Добавете ориза и разбъркайте добре. Пържете 2 минути като разбърквате, за да не залепне.
Добавете топлата вода и отново разбъркайте.
Оставете ястието да заври, след което намалете огъня.
Гответе по този начин, докато водата почти се изпари.
Поръсете 3-4 супени лъжици вода върху ориза, покрийте съда и го оставете на огъня. За да проверите дали оризът е готов, вземете няколко зрънца и ги стиснете между палеца и показалеца си. Зърната трябва да твърди, но да се смачкат изцяло.
Изключете котлона, покрийте съда и го оставете 5 минути.
Сервирайте със салати Дансак и Качумбар.
Пиле с къри
Една от най-основните рецепти с пиле е и една от най-вкусните! Сервирайте пилето с къри с топли чапатис (индийско плоско хлебче) или чист варен ориз.
Съставки:
1 кг пилешко месо по ваш избор, без кожа, на парчета;
2 големи глави лук на тънки резени;
2 големи домата на резени;
2 с.л. чеснова паста;
1 с.л. джинджифилова паста;
2 ч.л. кориандър на прах;
1 ч.л. кимион на прах;
½ ч.л. куркума на прах;
½ ч.л. лют червен пипер на прах;
2 ч.л. гарам масала на прах;
4 с.л. растително/слънчогледово олио;
Накълцан кориандър за гарнитура.
Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в тиган и пържете лука до златист цвят. Извадете го от мазнината с решетъчна лъжица и го оставете да се изцеди върху хартиена кърпа. Изключете котлона.
Смелете лука в гладка паста с кухненския робот. Сипете го в отделен съд.
Сега смелете доматите, чесновата и джинджифиловата паста заедно.
Загрейте оставащото олио отново и добавете смленият лук. Пържете 2-3 минути. Сега добавете доматената смес и всички подправки. Разбъркайте добре.
Пържете масалата, докато мазнината започне да се отделя от нея.
Добавете пилето към масалата и запържете добре.
Добавете 1 ½ чаши топла вода към пилето, намалете огъня и покрийте съда. Гответе докато пилето стане крехко.
Гарнирайте с накълцания кориандър и сервирайте с топли чапатис или наани (видове индийски плоски хлебчета), или с чист сварен ориз.
Палак Ки Субзи
Бързо за приготвяне и вкусно за ястие – това най-точно описва Палак Ки Субзи! Това е вкусно зеленчуково ястие и е пълно с питателни вещества. Палак Ки Сузби отнема само 10 минути за приготвяне!
Съставки:
1 голяма връзка спанак;
2 с.л. растително/слънчогледово олио;
1 ч.л. семена кимион;
2 изсушени червени люти чушки на парчета по 2 см;
8-10 скилидки чесън, смлени много добре;
1 голяма глава лук, нарязана много на тънко;
½ ч.л. лют червен пипер на прах;
½ ч.л. куркума на прах;
½ ч.л. манго на прах;
сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Отрежете дръжките на спанака близо до корена и изхвърлете корените. Измийте спанакът много добре под течаща вода, докато се изчисти напълно.
Изцедете напълно и накълцайте на едро. Оставете го настрани.
Загрейте олиото в дълбок тиган на умерен огън. Когато се загрее, добавете семената кимион и гответе, докато не спрат да цвърчат. Сега добавете изсушените червени люти чушки и оставете да се готви 30 секунди или докато не потъмнее.
Добавете добре накълцаният чесън и пържете докато започне да придобива бледо златист оттенък. Добавете и лука и пържете, докато омекне.
Прибавете спанака и разбъркайте добре. Оставете съда непокрит докато спанакът се отпусне.
Добавете всички подправки и сол на вкус. Разбъркайте добре, за да размесите всички съставки. Гответе още 3-4 минути и изгасете огъня.