Френското название sable (пясъчен) много точно описва текстурата на този нежен и пръхкав сладкиш, който е идеален за сутрешното кафе или чай.
Английската дума biscuit (дословно- “два пъти изпечен”) първоначално е обозначавала само сухарите. Дълго време те са били основен продоволствен запас и нито един плавателен съд не е напускал пристанището без запаси от сухари за няколко месеца и дори за година.
През Средните векове готвачите на богатите домове са експериментирали с тестото и неговите съставки. В 17 век сладкото тесто вече си е извоювало своето място както на масата на почетните богати граждани, така и по сергиите на уличните търговци.
Особеността на сабле се състои в това, че сладкишът се приготвя без яйца. В тестото има много краве масло, което го прави ронливо и пръхкаво.
Предлагаме ви една рецепта, с която да направите вкусни домашни бисквити за цялото семейство.
Продукти:
225 гр. краве масло със стайна температура, нарязано на парченца
100 грама захар и още малко за украса
1/2 ч. л. ванилия
1/2 ч. л. морска сол
320 гр. брашно
Начин на приготвяне:
1.Поставете маслото в кухненския комбайн. Разбийте го добре, добавете останалите продукти в реда, в който са посочени.
2.Извадете тестото, направете от него топка и я поставете в хладилника за 30 минути.
3.Разделете тестото на 3 части, а от всяка част направете цилиндър с диаметър 5 см. За да не залепва тестото, застелете масата с оризова хартия. Убедете се, че в тестото няма мехурчета въздух.
4.Изсипете върху хартията захарта оставена за украса и добре оваляйте цилиндрите в нея. Включете фурната на 180 градуса.
5.С остър нож нарежете цилиндрите на кръгчета с дебелина 2 см.
6.Поставете върху тавичка хартия за печене, върху нея наредете парченцата и печете в продължение на 20-25 минути до тъмно-златист цвят.