Когато общувате със Сашо Карапеев разбирате, че сте срещнали някого, който е успял да съедини природното и духовното. Той е човек на изкуството, любител на природата и собственик на винарна „Мезек”, която се намира в селото със същото име, разположено в подножието на Източните Родопи, в близост до Свиленград. Село Мезек (в превод „музей”) е известно с уникалните исторически паметници, открити в непосредствена близост. Винарската изба на Сашо Карапеев пък е уникална с това, че произвежда екологично чисто вино, по технология максимално близка до “домашната”, а всички производствени процеси в избата се извършват ръчно. В избата се предлагат дегустации на вино, които напомнят на свещен ритуал, а тези, които вече са били там твърдят, че за първи път са разбрали защо мъдрецът е казал, че истината е във виното. За виното, природата, здравето, любовта и духовността, екипът на ТЯ разговаря със Сашо Карапеев:
Списание ТЯ (ТЯ): – Г-н Карапеев, сигурно няма човек, който да не е чувал думите на Плиний Стари: „Във виното е истината”. Каква е вашата истина за виното?
Сашо Карапеев (СК): – Истината всеки я носи в себе си. Виното само помага (понякога) да стигнем до нея, разбира се, ако е истнско (усмихва се)
ТЯ: – По какво се различават виното, произведено по стандартна технология и вашето?
СК: – Аз си мисля, че моята технология е стандартната. Така сматам, защото е проверена в хилядолетна традиция. Когато става дума за промишлено производство на вино или каквото и да било друго, тук вече нещата, смятам, че не са много истински… Мисля, че знаете защо е така. Каквото и да правим ние оставяме отпечатъка си върху него, то носи нашият характер, емоция и енергията ни, когато общуваме с него. Колко е важно това, когато става дума за храната ни, нали? А виното е храна!
ТЯ: – Как решихте да направите тази винарна и защо точно тук, в земите на бога на виното – Дионисий?
СК: – Реших да правя вино ей тъй, от нищото. Когато станах на 40 усетих, че е време за промяна. Трябваше да променя нещо в живота си. Една от причините, която силно ме подтикна в тази посока бе, че тогава ми се появи проблем със сърцето. Трябваше да започна с някакво медикаментозно лечение. Аз потърсих алтернатива. Реших да правя вино. Бях сигурен, че с хубаво грозде и с добро отношение нещата ще се получат. И наистина – първият ми опит беше впечатляващ. Стана страхотно вино и това ми даде криле и вяра да продължа. Тогава започнах да изграждам каменното помещение. Строих го с много вяра и ентусиазъм….
А тук, в Мезек, защото това е селото, където се е родила майка ми.
ТЯ: – Траките са вярвали, че виното е вълшебен еликсир, чрез който простосмъртните са можели да доближат Бог и да станат част от божественото… Тайнството на Светото Причастие се извършва с вино… Изобщо – виното изразява мистична връзка между земното и небесното…
СК: – Днес, и с нашите културни наслагвания, ние едва ли можем да направим верни предположения за това, как са живели траките, какви са били техните ритуали и как са се отнасяли в частност към виното. Сигурен съм само в това, че те са били по-близко до природата и респективно до Божественното. Това личи във всички артефакти, които са ни оставили в наследство. Една фина и изтънчена естетика, която може да се породи само в общество, което вярва в безсмъртието на душата и усеща себе си като част от един вездесъщ и самопораждащ се живот, без начало и без край. Всъщност, знаете, че погребенията за тях са били празници. Те не са познавали думата смърт. Нямали са я в речника си. Когато не познаваш страх от смъртта, тогава наистина можеш да живееш пълноценно и да бъдеш творец. Предполагам, че виното наистина е било част от ритуалите, даващи им досег с други светове. Затова при тях се усеща тази хармония между дух и природа.
ТЯ: – Скоро бе обявен резултат на японска лаборатория, че българско вино, сорт каберне совиньон от тракийската низина (където е и вашата изба), е с най-високо съдържание на антиоксиданти – веществата, с помощта, на които организмът се освобождава от свободните радикали, които са причина за множество заболявания и за стареенето… Как ще коментирате?
СК: – Не давам ухо на подобен вид изследвания, заършващи с явна рекламна нотка като послевкус (усмихва се). Знам, че Бог ни е дарил прекрасна земя и климат, където наистина се ражда добро грозде. От нас се иска само да не се намесваме грубо в природата, да щадим земята си, да не я отравяме с алчността си за високи добиви.
ТЯ: – Един древногръцки поет е установил, че „виното е ключалка, през която надничаш в сърцето”. Какво сте видели в сърцата на хората, чрез виното?
СК: – В чие сърце надничаш – не става ясно (усмихва се).
В друго сърце можеш да надникнеш, само ако широко отвориш своето.
ТЯ: – В представите на хората виното е някак естествено свързано с любовта – можем ли да кажем, че виното е съюзник на любовта?
СК: – Поетите твърдят, че е така.
Тук ще цитирам Омар Хайам.
„За мен – цветята на смеха или със вино пълна кана!
Не искам друга вяра аз, ни песен на камбана.
Веднъж съдбата спрях с въпрос: “Кажи ми свойта мисъл!”
А тя отвърна в миг: “Душа, със радост увенчана.“
Когато той говори за вино и любов, изпълва съцето ни с тихо щастие, докосва струните на божественото в човека. Това е любов.
ТЯ: – Ритуал ли е пиенето на вино? Какви са правилата му?
СК: – Добре би било ако пиенето на вина наистина е ритуал. Затова мярката и отношението са от изключително значение. Не че не може и в кръчмата да се напиеш и да вдигаш революции на масата, но има и друг начин, с друга нагласа. Тогава количеството не е решаващо. Отпиваш всяка глътка с наслада и благодарност към Земята и към Слънцето.
Между другото подобен текст има закодиран и в етикета на бутилката. Трябва само да бъдеш внимателен и да имаш очи, които виждат…. (усмихва се)
ТЯ: – Какво още ще научат посетителите на винарна „Мезек” за виното, когато ви посетят?
СК: – Може би ще се изненадат от вкуса на виното, който съществено се отличава от промишлените вина. Ще усетят вкуса на гроздето във виното. Може би и вкусът на Земята и дъхът на Природата в него.
ТЯ: – Благодаря за това интервю и за удоволствието от това да бъдем ваши гости и да опитаме вината ви!
Винарна „Мезек” е отворена целогодишно за дегустации. Работното време на избата е всеки ден от 9.30 до 20.00 ч. Цената за дегустация е 5 лв.
При групи по-големи от 10 човека е желателно да се направи предварителна заявка.
Повече информация може да намерите в интернет на адрес:
www.mezek.eu