В горещините проблемът за утоляване на жаждата винаги е актуален. За да утолят жаждата, някои хора пият чай, други сладки газирани напитки, а трети предпочитат минерална вода. Кой от вариантите е най-добър от медицинска гледна точка?
Има хора, които възприемат млякото като средство за утоляване на жаждата. От гледна точка на опита, ако пием мляко, след 10-15 минути ние сме жадни още повече. А от гледна точка на физиологията, грешката в този подход е съвсем очевидна: млякото съдържа мазнини и белтъчини, които трябва да се преработват. За тази цел стомахът, задстомашната жлеза, черният дроб и дванадесетопръстникът трябва да отделят сокове, т.е. да вземат от кръвта водата, която и без това е малко! За преработването на млякото се отделят минимум една чаша хранителни сокове.
Ето защо не е препоръчително да утоляваме жаждата с мляко, а ако го правим редовно може да развием гастрит, панкреатит или други заболявания.
От този пример може да извлечем първият закон за утоляване на жаждата, който гласи следното: всичко, което е необходимо на храносмилането, не утолява жаждата. Този закон се отнася не само до млякото, но и до другите подобни субстанции: супите (в това число и традиционния таратор), компотите, соковете и киселите.
Друго разпространено средство за утоляване на жаждата са бирата и “леките” алкохолни напитки, както и чаят, билковите отвари, напитките с кисел вкус и въглероден газ.
Субективно погледнато, всички тези напитки наистина ни освежават, често по-бързо и по-ефективно, отколкото обикновената вода. Но те създават голям проблем: притежават диуретично действие. Т.е. те са напълно безполезни от гледна точка на осигуряването на необходимата на организма вода.
Жаждата не е безсмислено чувство, с което ни е дарила природата, за да се измъчваме. Тя е сигнал за това, че в клетките и кръвта е нарушен водно –солевия бланс, който трябва незабавно да се възстанови, при това колкото се може по-бързо. Ако не ни достига вода, ние изпитваме жажда, ако водата е в голямо количество – посещаваме често тоалетната.
Чаят и бирата успяват да “излъжат” вътрешното регулиране на организма: когато водата е малко и ние усещаме жажда, те “убеждават” нашите рецептори, че водата е много и тя трябва да се изведе. Мозъкът вярва на това внушение, изключва сигнала за жажда и започва да извежда “излишната“ вода от тялото. Една малка чашка чай отлично задоволява жаждата, но тя оказва диуретично действие.
От гледна точка на водно-солевия баланс този подход е неправилен: нали водата, която е необходима на всички клетки, намалява! Затова вторият закон на жаждата гласи: всичко, което утолява жаждата по-добре от водата, не трябва да се пие за утоляване на жаждата. Изводът от него е очевиден: за утоляване на жаждата трябва да се пие само чиста вода.
Но и тук не всичко е толкова просто. Някои хора вярват на рекламите и усилено пият минерална вода. При това усещането за изсушаване и някакво “пресоляване” не изчезва – независимо от количеството на изпитата минерална вода.
Някои пият филтрирана вода без соли, но проблемът и тук остава. И двата варианта са неправилни от медицинска гледна точка. Наднормената употреба на минерална вода натоварва бъбреците, а обезсолената, филтрирана вода точно обратното – измива от организма необходимите йони.
Затова според третия закон на жаждата, за утоляване на жаждата трябва да се пие вода и минерални соли в тяхното оптимално съотношение – 1-2 мг/л.
Затова, ако е невъзможно да пиете вода директно от чешмата и се налага да купувате, по-добре избирайте трапезна, а не минерална.