Това са съставките, използвани за направа на суши преди повече от хиляда години в Югоизточна Азия. Днес главните готвачи в суши-ресторантите са ограничени само от собственото си въображение.
Терминът “суши” всъщност се отнася за залепналия ориз, използван за направа на леки и здравословни “закуски”, като в началото оризът е бил изхвърлян. Практиката е установена векове преди да има хладилници, когато суровата риба е била съхранявана като се опаковала в ориз и сол и се затискала с тежък камък. Оризът помагал на ферментацията на рибата и й придавал кисел вкус, като само тя всъщност се е консумирала. С времето, през 15 и 16 век, когато имало недостиг на храна, процесът на ферментация бил съкратен от година на месец, а оризът започнал също да се консумира заедно с рибата. Процесът на ферментация в последствие е съкратен още повече, но днес в Япония съществува форма на приготвяне, наречена нарезуши, която изисква най-малко 24 часа ферментация. Тя е за тези, които предпочитат по-киселия вкус на суши.
Между 17 и особено в началото на 19 век, когато градските райони бързо се разраствали, се появила и нуждата от “бързо хранене”. Това пък довело до появата на много улични продавачи на суши, които елиминирали изцяло процеса на ферментация като започнали да добавят оцет към ориза, за да му придадат специфичния кисел вкус. Рибата била прясна, слепналия ориз – вкусен и хората го харесали.
Суши и сашими
Суши се отнася за ориза, като например нигири суши, при което малки порцийки ориз са увити или подредени на пластове със сурова или варена риба и други съставки, като зеленчуци. Суши-ролцата, често увити в тънки водорасли (нори), се наричат маки. Суши е топнато в соев сос и често сервирано с топло васаби и маринован джинджифил.
Сашими е суровата риба, нарязана на тънки парчета и сервирана с различни подправки, като васаби, соев сос и маринован джинджифил. Най-големите майстори на суши умеят така да режат сашими на парченца, че да подобрят вкуса му.
Как да приготвите суши ориз в къщи? Предлагаме ви една проста рецепта – като за начало:
Продукти:
1 чаша оризов оцет
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сол
4 чаши сварен бял ориз
Приготвяне:
Смесете оцета, захарта и солта и сложете сместа в стъклено шише. Поръсете от тази смес върху ориза и разбъркайте. Продължавайте да добавяте оцет и да разбърквате, докато ориза се слепне и може да се оформя лесно.
Ако ви остане от оцетената смес, може да я съхранявате в хладилника в стъкленото шише в продължение на седмици.