Няма човек, който да не знае за ползата от консумирането на плодове. Плодовете спомагат за поддържане на нормалното телесно тегло, прочистват организма, доставят жизненоважни витамини и елементи, предпазват от редица заболявания, спомагат за запазването на младостта и жизнените сили.
Няма нищо лошо в консумирането на плодовете “натюр”. От време на време обаче, когато имате време и настроение, може да разнообразите начина, по който ги хапвате, като се възползвате от тези великолепни предложения за плодови салати.
Плодова салата с мента
Продукти:
½ пъпеш (малък), нарязан на кубчета
1 кг. ягоди
½ ананас (малък), нарязан на кубчета
Няколко листа прясна мента (джоджен)
300 гр. бита сметана
200 гр. кисело мляко
50 гр. мед
50 гр. портокалов сок
Начин на приготвяне:
Сложете плодовете и джоджена в купа. Добавете към тях сместа от сметаната, киселото мляко, меда и портокаловия сок. Сервирайте охладено!.
Плодова салата с индийско орехче
Продукти:
1 жълта ябълка, обелена и нарязана на парчета
1 червена ябълка, обелена и нарязана на парчета
1 банан, обелен и нарязан на колелца
1 купичка гроздови зърна, нарязани на половинки и почистени от семките, ако е нужно
чаша и половина кисело мляко
3 супени лъжици портокалов сок
индийско орехче, мляно, на върха на лъжичката
листа от маруля (за украса)
Начин на приготвяне:
Размесете добре плодовете в купа. В друг съд смесете другите съставки. Ако сервирате в чинийки, сложете на дъното на чинийката листото от маруля, сипете плодовата салата върху листото и отгоре полейте със приготвения сос.
Плодова салата с босилек
Продукти
1 кофичка кисело мляко
2 супени лъжици портокалов сок
2 супени лъжици пресен босилек – нарязан или
2 чаени лъжички сух
1 супена лъжица мед
8 пресни кайсии, нарязани на половинки и изчистени от костилките
½ кг. пресни ягоди
1 малък пъпеш, изчистен и нарязан на парченца
¼ чаша смлени орехи
Начин на приготвяне:
Смесете плодовете в купа. Отделно смесете млякото, сока, босилека и меда. Полейте салатата с тази смес и поръсете с орехите.