Въпреки че някои смятат фрнската кухня за доста претенциозна, тя има доста почитатели. Освен това притежава собствен почерк, което я прави разпознаваема.
Някои характерни черти включват:
– Приготвяне на месо с плънка
– Широко приложени на зеленчуците: грах, ангинари, аспержи, чесън, домати, бамя, гъби. – Яйцата са важен важен елемент от френската кулинарна традиция, а многообразието от рецепти за омлети е впечатляващо.
– “Буке гарни” (bouquet garni) – букет от подправки, представляващ връзка от магданоз, мащерка, дафинов лист, босилек, стрък от целина, розмарин, чубрица. Съставките могат да варират в зависимост от ястието за което се използва. Връзката се готви заедно с ястието, след което се премахва.
– Изключително важен и много използван продукт е сиренето – използва се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.
Един от най-важните методи за финалното оформяне на някои месни ястия, а често и най – голямата атракция при сервиране е флабирането.
Предлагаме ви няколко рецепти на френски ястия, за да разнообразието менюто този уикенд:
Броколи с бял сос на фурна
Необходими продукти:
(Порции: 4)
1 пакет замразени броколи
250 г течна сметана
50 г масло
100 г синьо сирене
сол
Начин на приготвяне:
Задушаваме броколите с маслото в малко подсолена вода. Изсипваме ги в тавичка и заливаме със сметаната, поръсваме със сиренето и запичаме до златисто на средна фурна.
Картофи по лионски
Необходими продукти:
1 кг картофи
2-3 глави лук
1 ч.ч. сухо бяло вино
50 г масло
20 г брашно
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарязаните лук и картофи се задушават в мазнина, посоляват се, поръсват се с черен пипер и се прибавя брашното. Разбърква се и се добавя бялото вино. Вари се на умерен огън до омекване.
Пиле с майонеза
Необходими продукти:
(Порции: 8)
1 сварено и обезкостено пиле
7-8 кисели краставички
1 пакет майонеза
1 с.л. горчица
2-3 с.л. сметана
6-7 маслини
черен пипер
Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на хапки, киселите краставичките – на ситно. Объркват се, като се добавя майонезата, предварително объркана с горчицата, сметаната и черен пипер. Може да се украси с няколко парченца кисели краставички и маслини.
Омлет по ловджийски
Необходими продукти:
4 яйца
2-3 пилешки дробчета
100 гмариновани гъби
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. бяло вино
1/2 глава лук
50 г краве масло
черен пипер
сол
магданоз
Начин на приготвяне:
Лукът и гъбите се нарязват на ситно. Маслото се разтопява на умерен огън и към него се прибавят гъбите и нарязаните дробчета. След като се позапържат, се добавят лукът, сол и черен пипер. Щом лукът омекне, се прибавя виното и се оставя да завли. Прибавят се ситно нарязаният магданоз и доматеното пюре. Снема се от огъня, но се оставя на топло. Отделно се разбиват яйцата със сол и черен пипер и получената смес се изсипва в тиган със сгорещено масло, като се бърка енергично, за да се изпържи равномерно. Щом се запече отдолу, в средата му се изсипва половината от приготвената смес с дробчетата и гъбите. Омлетът се прегъва на две и се изсипва в затоплена чиния. Отгоре се залива с останалата половина от сместа от дробчетата и гъбите.