Студеното време предполага да си останем на топло в къщи. Ако ви се прииска да се разшетате в кухнята и да се насладите на домашно приготвена здравословна храна, ето едно примерно меню – лесно за изпълнение и с чудесни вкусови качества.
Супа от леща по хайдушки
Необходими продукти:
1/2 кг леща
2 средно големи моркова
1 глава лук
2 червени чушки
4-5 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
2-3 с.л. олио
червен пипер
чубрица
риган
магданоз
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се слага да ври на тих огън. По ред се добавят лукът (накълцан на ситно), морковите (нарязани на кубчета) и чесънът. След като морковите поомекнат, се добавят почистените от семето и нарязани на средни парченца чушки. Прибавят се сол, чубрица, риган, предварително разтвореното в малко хладка вода доматено пюре и всичко се слага да уври.
5-10 минути преди да е готова се слага запърженият в мазнина червен пипер.
Поднася се поръсена със ситно нарязан магданоз, стрита суха люта чушка или счукан чесън, подправен със сол, оцет и олио.
Пиле по градинарски
Необходими продукти:
1 пиле
2 глави лук
1 глава целина
2 домата
200 г грах
200 г гъби
3-4 картофа
5-6 скилидки чесън
1 ч.ч. вино
4-5 с.л. олио
червен пипер
дафинов лист
магданоз
Начин на приготвяне:
Запържете нарязаното на парчета пиле в мазнината, докато се зачерви.
Добавете едната глава лук, нарязана на ситно, скилидките чесън и гъбите, нарязани на ивици.
Оставете ги да се задушат, след което залейте с гореща вода и с виното.
Добавете граха, нарязаните на кубчета картофи и подправките.
Накрая прибавете настърганите или нарязани на ситно домати и доварете ястието на умерен огън.
Поднесете го поръсено с накълцан магданоз.
Бисквитени охлювчета в два цвята
Необходими продукти:
2 жълтъка
1 1/2 ч.ч. пудра захар
6 с.л. прясно мляко
1 ч.ч. разтопено масло
100 г разтопен шоколад (или 2 с.л. какао)
2 ванилии
1 бакпулвер
брашно
Начин на приготвяне:
Разбийте добре захарта с маслото. След това добавете по ред жълтъците, млякото, бакпулвера, ванилиите и колкото е необходимо брашно – за леко твърдо тесто. Омесете го добре и го разделете на две части. Към едната прибавете разтопения шоколад (или какаото, разтворено в малко топла вода).
Оставете и двете части на тестото да престоят около 2 часа, след което ги разделете всяко на по две половини и ги разточете на кора с дебелина 3-4 мм, покрийте светлите кори с тъмните и ги навийте стегнато на руло, нарежете го на парчета. Получените охлювчета наредете в предварително намазнена тава. Печете в умерено силна фурна.