С идването на пролетта и особено в началото на месец май, апетитът се отваря за пресни зеленчуци, ароматни, прясно-откъснати подправки, крехко агнешко и леки десерти. Предлагаме ви едно примерно меню за уикенда, с което да зарадвате семейството.
Ароматна супа
Необходими продукти:
1 глава лук
3-4 домата (или 1 ч.ч. доматен сок)
3-4 скилидки чесън
100 г сирене
3 с.л. ориз
бучка масло (или олио)
няколко стръкчета босилек и мента
1/2 връзка магданоз
черен пипер
1 л бульон
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, чесъна и доматите и ги сварете 10-15 минути. След това добавете ориза, босилека и ментата и досварете. Накрая прибавете маслото/олиото, черния пипер и ситно нарязания магданоз. Преди да поднесете може да украсите с натрошено сирене.
Агнешка плешка със спанак
Необходими продукти:
500 г агнешка плешка
60 г олио
1/2 с.л. брашно
1 глава лук
500 г спанак
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Сварете измитото месо в малко подсолена вода до полуомекване. Извадете го и го нарежете на парченца.
Нарежете почистения спанак на едро и го поставете с месото в лука, който предварително сте запържили.
Поръсете с брашно и черен пипер, сипете малко от бульона, в който сте варили месото, и печете под похлупак в гореща фурна до омекване.
Бисквитени топчета без печене
Необходими продукти:
300 г чаени бисквити
2 с.л. какао
1 с.л. мед
3 с.л. захар
150 мл вода
1 к.ч. счукани орехи
Начин на приготвяне:
Сипете на едно място водата, захарта, какаото и меда, след което добавете натрошените на ситно бисквити. Разбъркайте добре. Оформете от полученото тесто малки топчета и ги оваляйте в орехите. Поставете в хладилника за 1-2 часа.
Източник на рецептите: dieti.info