В много отношения тя прилича на китайската кухня. В нея също така се употребяват много ориз, зеленчуци, изделия от брашно, риба. Много се използва соята. Корейците почти не употребяват млечни продукти.
Основното блюдо на хората в тази част на света е оризът, към който се поднасят най-разнообразни ястия, които варират в зависимост от района и сезона. Корейската кухня има и свои – национални блюда – такива като кимчхи (пикантно зеленчуково ястие от кисело зеле или ряпа), хве (ястие от сурова риба: парченцата се заливат с оцет, след това се добавят пипер, сол, чесън, ситно нарязан морков или ряпа, и след 20 минути блюдото се поднася на трапезата; куксу (домашно приготвено фиде от прясно тесто, което се поднася към месен или пилешки бульон, за пиконтност в него се добавят черен пипер, соя). Важно място в менюто на корейците заема супата, без която не минава нито една трапеза. На масата се поднасят също така блюда от морски дарове, месо и птици, листни зеленчуци, билки и кореноплоди.
На трапезата пред всеки човек се поставят отделни чашки с ориз и супа, а всички останали блюда се разполагат в средата на масата, откъдето всеки си взема колкото пожелае. При храненето се използват лъжици и специални дървени пръчици. Любимото ястие на корейците е пулкоги – парченца телешко месо, изпържени направо на масата. Те предварително се киснат в марината от сеов сос, сусамово масло, сусамови семена, чесън, зелен лук и други подправки.
Корейците предпочитат пикантната ароматна храна. Затова леко лютата червена чушка неизменно присъства в техните блюда в качеството й на подправка.
Още една особеност на корейците – те пият много малко чай. Затова пък нямат равни на себе си в приготвянето на сладкарски изделия от плодове: ябълки, круши, праскови, фурми, кестени, смокини.
Ще споделим с вас избраните от нас рецепти от тази невероятна кухня, която познавачите определят като френската кухня на Азия. Най-големите им достойнства след очарователния им вкус е простотата и бързината на приготвянето.
Задушено месо с гъби
Продукти:
120 г телешко месо
120 г гъби
2 г захар
15 г лук
20 г краве масло
10 г царевично или пшенично брашно
2 г чесън
5 г моркови
5 г корен от магданоз
червен пипер
100 мл вода
сол
Месото се нарязва на тънки парченца 2х4 см, поръсва се със ситно настърганите (чесън, моркови, корен от магданоз, захарта, солта, червения пипер и се оставя за 1 час под капак.
Гъбите се почистват, нарязват, изпържват в маслото. Налива им се водата и се задушават до готовност. Половин час преди поднасяне на трапезата месото се слага на силен огън, като му се прибавят ситно нарязаният лук, масло и вода. 10 минути пред края на варенето се прибавят гъбите и се подправя с размито във вода брашно. Ястието се поднася с варен ориз.
Пиле със зеленчуци
Продукти:
400 г пилешко филе
250 г варен грах
1 червена чушка
олио
пшенично нишесте
2 с.л. соев сос
1 с.л. захар
сол
3 стръкчета копър
1 с.л. сусам на зърна
2 с.л. кедрови ядки
1 морков
2 скилидки чесън
1 ч.ч. бяло вино
Соевият сос, оцетът и захарта се разбъркват, докато захарта се разтопи. С тази смес се залива месото, нарязано на ивици, и се оставя да престои 20 минути. След това парченцата пилешко се овалват в пшенично нишесте и се изпържват в горещото олио. Щом омекнат, се заливат с бялото вино и се оставят да поврят 3 минути. Прибавят се грахът, счуканият чесън, нарязаните на тънки ивици моркови и червена чушка, кедровите ядки, сусамът, солта. След още 3 минути ястието се снема от котлона. Прибавя се копърът, нарязан на ситно и се разбърква. Ястието се поднася заедно с варен ориз (в отделна чашка).
Пелмени на пара
Продукти:
За каймата:
200 г агнешко месо
60 г лук
10 г мазнина
червен пипер
сол
За тестото:
100 г пшенично брашно
50 мл вода
Месото и лукът се пускат през месомелачката. Подправят се с червен пипер, сол и старателно се разбъркват. От посочените продукти се замесва тесто и се разточва на кора с дебелина 2-3 мм. От нея се изрязват кръгчета (6-8 см). В центъра на всяко кръгче се слага кайма и пелмените се прищипват. Нареждат се върху решетка и се варят на пара. За една порция са достатъчни 10 броя.
Хе от рибено филе
Продукти:
300 филе от риба
50 г червена чушка
10 г моркови
1 кубче пилешки бульон
10 мл трапезен оцет
10 г захар
5 мл сусамово масло
1 г сусам
10 мл водка
5 г чесън
50 г ряпа
лимонов сок
сол
Филето се разрязва на парченца 4х4х0,5 см, попарва се с вряла вода и се оставя върху сито да се отцеди, след което се слага в чиния, подправя се с оцет и се оставя за 1 час. Ряпата се настъргва на ситното ренде, подправя се със сусамовото масло, тънко нарязаната чушка, захарта, концентрирания пилешки бульон, водката, сусама, тънко нарязаните моркови, счукания чесън. Разбърква се с парченцата риба и се поднася, като преди това се поръсва с лимонов сок. По желание ястието може да се поръси със ситно нарязан пресен магданоз.
Източник: 1001recepti.com