В предишен материал ви разказахме за видовете червени вина, техните характеристики и как те влияят върху избора на храната, която сте решили да консумирате. Днес ще ви представим препоръките на Александър Скорчев от vinoto.eu за най-добрите комбинации на храна с бели и розови вина.
Съчетаване на леки и сухи бели вина с храна
Тип Вино: Леко, стегнато, сухо бяло
Характеристики: Това са лесни за пиене, леки, освежаващи вина, благодарение на добрата си киселинна структура, много леки и некомплексни аромати и свеж финал.
Сортове: Алиготе, Шардоне, Силванер, Сoвиньон Блан, Пино Блан, Мелон де Бургон, Шасела.
Известни райони правещи такива вина: Най-известните с такива вина райони се намират във Франция, а именно в зоните Бержерак, Мускадет, Макон-Вилаж, Пети Шабли, Вин де Савой, Пино Блан д’Алзас, Силванер д’Алзас и Бургон-Алиготе.
Подходящи ястия: Храната подхождаща за тези вина трябва да е проста, без комплексни ароматно-вкусови качества. Такива може да са морски продукти, като стриди например, сурови или готвени зеленчуци, охлюви, печена или пържена риба, жабешки бутчета, а от сирената добър избор са козите сирена.
Препоръки за консумация: Тези вина се консумират много млади, като се сервират доста добре охладени с температура около 7-8°С.
Съчетаване на сухи и плодови бели вина с храна
Тип Вино: Меко, плодово, сухо бяло
Характеристики: Това са леки вина с ясно подчертани плодови и/или цветни аромати, с утоляващ жаждата ароматен финал.
Сортове: Шардоне, Шенин Блан, Кларет, Совиньон Блан, Семийон, Юни Блан.
Известни райони правещи такива вина: Тук най-вече си струва да споменем френските зони на Шабли, Самур, Кот де Прованс, Грав, Сансер, Сен-Веран и Пуи Фуме. Разбира се, такива вина се правят почти навсякъде по света, но определено нямат изградената репутация на вината от споменатите райони.
Подходящи ястия: Храни от най-различни стилове и различни нива на комплексност се съчетават перфектно с тези вина. Все пак изключително ароматните храни не се препоръчват. Добър избор е морската храна, като ракообразни, печена на фурна или на скара риба, паста с морски дарове, а от сирената се препоръчват по твърдите и ароматни кози сирена.
Препоръки за консумация: Препоръчваното време за консумация на тези вина е до 3 години от момента на бутилирането. Сервират се охладени при температура 8-10°С.
Съчетаване на сухи и плътни бели вина с храна
Тип Вино: Плътно, сухо бяло
Характеристики : Вината са с висока плътност, богат, подчертан и балансиран вкус и комплексни и елегантни аромати с дълъг и запомнящ се финал.
Сортове: Шардоне, Шенин Блан, Ризлинг, Совиньон Блан, Русан, Марсан, Семийон.
Известни райони правещи такива вина: Най-известните вина от този тип се правят във френските райони Бургундия (зоните на Шабли със статус Премиер и Гранд Кру, Шазан-Монтраше, Пулини-Монтраше, Кортон-Шарлеман, Монтраше, Мерсо),на Бордо (Пезак-Ленан), Долината на Лоара (Вувре) и Долината на Рона (Ермитаж, Шато-Ньоф-дьо-Пап).
Подходящи ястия: Подходящи са по-ароматни и комплексни ястия от морски продукти като миди, омари, риба в бял сос. Бели меса от пиле или пуйка в бял сос са също добър избор. Може да се спрем на по-мазни сирена от козе и краве мляко.
Препоръки за консумация: За да се насладим на напълно развито вино добре е да е отлежало3-5 и повече години в бутилката преди консумация. Не трябва да се сервират прекалено охладени, като оптималната температура да е между 10 и 12°С.
Съчетаване на сухи и ароматни бели вина с храна
Тип Вино: Много ароматно, сухо бяло
Характеристики: Тези вина имат богат, оживяващ вкус с произнесени аромати на плод, често се забелязва пикантност, аромати на ядки или зърнени култури. Добър финал с много характер.
Сортове: Гевюрцтраминер, Траминер, Мускат, Ризлинг, Вьоние, Паломино, Токай Пино Гри.
Известни райони правещи такива вина: Един от северните френски райони е познат на световната общественост точно с такъв тип вина – и това е районът на Алзас. Друг известен район е този на Шери в Испания.
Подходящи ястия: Храната съчетаваща се с тези вина трябва да е много ароматна, готвена с повече подправки. Например месно къри, пиле сервирано с бял или гъбен сос, печен омар, печена сьомга. От сирената може да се изберат по-твърди (като Комте) или с по-силни аромати (като Мунстер).
Препоръки за консумация: Вината направени от Мускат и Вьоние трябва да се консумират млади и да се сервират при температура 8-10°С , а вината направени от останалите сортове е добре да отлежат 3-5 години в бутилката и да се сервират при по-висока температура между 10-12°С.
Съчетавана на полусухи бели вина с храна
Тип Вино: Полусухо бяло
Характеристики: Характерно за тези вина е малко по-високото захарно съдържание, отколкото при сухите вина и обикновено това е за сметка на алкохолното съдържание. Най-често алкохолните нива са в границите на 11-12,5 %, а нивата на остатъчна захар около 10-15 грама на литър.
Сортове: Такива вина могат да се направят от всеки сорт с достатъчно високо захарно съдържание, по преценка на технолога чрез спиране на ферментацията в подходящия момент. Може би най-използваният сорт за такива вина все пак е един, а именно сорта Ризлинг.
Известни райони правещи такива вина: Вероятно сред най-познатите вина от този тип са тези от различни райони на Германия, Унгария, Австрия и Калифорния.
Подходящи ястия: Ключът към успешното съчетаване на полусухи вина с ястия е в допълнителните няколко грама остатъчна захар. Често тези вина са и доста ароматни, което предполага и избор на храна с подходящи ароматно-вкусови нива. Ако избирате подходящо сирене заложете на средносолени и не много мазни сирена.
Препоръки за консумация: Периодът за консумация на тези вина най-вече е в рамките на година или две. Оптималната температура за сервиране е в рамките на 9-11°С.
Съчетаване на полусладки и сладки бели вина с храна
Тип Вино: Полусладкo и сладко бяло
Характеристики: Консистенцията на тези вина варира в зависимост от остатъчната захар, обикновено са сладки, доста плътни, леко мазни, но с баланс, благодарение на добрите си киселинни нива. В ароматно отношение присъстват плодови, медни тонове, понякога в комбинация с ядки. Имат добър и ароматен финал.
Сортове: Шенин Блан, Мускадел, Ризлинг, Фурминт, Семийон, Совиньон Блан, Хaршлевелю.
Известни райони правещи такива вина: Страните, които имат традиции в направата на полусладки и сладки вина са няколко – Франция (Сотерн), Унгария (Токай), Италия (Венето), Германия (районите на Пфалц, Мозел-Саар-Рувер и Рейнхесен), САЩ (Калифорния) и Канада.
Подходящи ястия: Класическа кухня с пикантни или сладко-кисели вкусове и аромати. Гъши дроб (Foie Gras), пиле в пикантен бял сос, патешко с портокал (Duck a l’orange), сини сирена (като Рокфор), както и плодови торти и кремообразни десерти (например Крем Брюле или Сабайон) са великолепна комбинация за тези вина.
Препоръки за консумация: Добре е тези вина да са отлежали минимум 3-5 години (може и по-дълго), преди да се консумират и температурата при сервирането им да е между 8-10°С.
Съчетаване на свежи и плодови розови вина с храна
Тип Вино: Леко, свежо, плодово розе
Характеристики: Тези вина са с изключителна свежест, лек киселинен вкус в комбинация с плодови нюанси и утоляващ жаждата финал.
Сортове: Каберне Фран, Синсо, Каринян, Гамей, Гренаш, Тибурен.
Известни райони правещи такива вина: Розета с такива характеристики традиционно се правят във френските райони Юра, Прованс и Долината на Лоара.
Подходящи ястия: Великолепно се съчетават със сурови или готвени зеленчуци, миксирани салати, вегетарианска паста и пица, както и с меки и леки сирена.
Препоръки за консумация: Най-добре е да се консумират в рамките на 1 година, за да не се загуби плодовостта и се сервират охладени с температура между 8-10°С.
Съчетаване на плътни и комплексни розови вина с храна
Тип Вино: Плътно, комплексно розе
Характеристики: Вината са плътни, плодови с балансирана киселинност и лека танинова структура. Добър,освежаващ финал.
Сортове: Каберне Совиньон, Мерло, Гренаш, Шираз, Пино Ноар, Мурведър, Каринян.
Известни райони правещи такива вина: Такива розета са запазен знак за някои от районите на Франция – Долината на Рона, Тавел, Лангедок и Лирак.
Подходящи ястия: Препоръчват се зеленчукови и рибни салати със зехтин, печени на грил бели меса без много подправки, както и меки сирена с не много силни вкусово ароматни характеристики.
Препоръки за консумация: Консумират се в рамките на 2 години от бутилирането и се сервират охладени в температурни граници от 8 до 10°С.
Автор: Александър Скорчев – vinoto.eu