Да приготвите алкохолна напитка в домашни условия може да изглежда сложно, но шампанското от бъз е лесна за изпълнение рецепта, разултатът от която ще имате на разположение след 2 седмици. Това е един лесен експеримент дори за начинаещи, който не струва скъпо, нито отнема време, а шанса да не се получи е минимален.
Шампанско
Преди да започнем обаче, трябва да уточним, че има само едно истинско Шампанско и това е напитката, произвеждана от грозде в областта Champagne във Франция. С цялото уважение към френското вино, в нашата рецепта изполваме “шампанско” в качеството му на общоприетото название (нарицателно), което думата е придобила за обозначаване на пенливи вина в целия свят.
Шампанското от бъз е също такова, леко алкохолно пенливо вино. Освен че е лесно за приготвяне, както споменахме, то е много приятно като аромат и освежаващо като летен аперитив. Ароматът му напомня на розова вода, а на небцето се усеща свежест, извлечена от лимоните.
Събиране на цветовете от бъз
“Бъзито” (както го наричат старите хора) цъфти през късна пролет и ранно лято. Цветовете трябва да се берат, когато е слънчево. Ако ги берете рано сутрин, ще усетите лек аромат наподобяващ банани, докато следобед, казват специалисти, може да се появи нюанс на миризма като от котешка пикня. При откъсването, отръскайте цвета от насекоми, но не го мийте, тъй като натуралната мая, която се съдържа в него, е необходима за процеса на ферментация.
Десет минути подготовка
Много е лесно! Отнема няколко минути да сварите вода и да разтопите захарта, да изцедите два лимона, да добавите малко оцет и да разбъркате с цветовете бъз.
Вече сте готови да го оставите да ферментира 6 дни.
Две седмици за ферментация
След 6 дни вече може да прецедите и бутилирате и, за ваша радост, след само още 8 дни може вече да го пиете.
Точната рецепта
Продукти:
20 цвята бъз
1 кг. захар
2 лимона – сокът и кората
10 литра вода
2 супени лъжици оцет
(Ако има нужда: може да добавите 1 лъжица хлебна мая, разтворена в 2 лъжици топла вода)
Посуда:
– Голяма кофа с вместимост 12+ литра
– Голяма цедка (сито)
– Фуния
– Тензух
– Пластмасови бутилки (от газирана вода), достатъчно на брой, за да съберете 12 литра течност
Приготвяне:
Сварете два литра вода, изсипете я в кофата и разтворете захарта в нея. Добавете останалите 8 литра вода (студена). Добавете сока от лимоните и корите. Добавете цветовете от бъз. Добавете оцета. Разбъркайте добре и внимателно всичко. Покрийте с тензуха и оставете да престои 24 часа. След 24 часа, ако не е започнало да прави леко мехурчета, добавете мая. Оставете за още 5 дни, като от време на време разбърквате. Прецедете през ситото и тензуха и налейте в бутилки. Оставете за 8 дни, като проверявате бутилките и изпускате излишния газ от тях, ако е необходимо. Сервирайте охладено и непременно почерпете приятелите си!
Дезинфекция
Уверете се, че посудата (кофи, бутилки и пр.) е чиста, измита непосредствено преди да я използвате.
Предупреждения
Виното може да отдели много газ. Най-голямата опасност идва от възможността да гръмне някоя бутилка. Ако използвате стъклени бутилки, уверете се, че са здрави и стабилни и че тапите им са добре завързани. Препоръчва се употребата на пластмасови бутилки – тези от газирани напитки (по добре от сода, за да избегнете стария аротмат), могат да издържат налягането и ако ги проверявате редовно, може да изпускате по малко газ внимателно, когато забележите, че бутилката се е разширила.
Задължително охладете добре виното преди употреба и бъдете много внимателни при отварянето му!