Пролетта идва с нови възможности за експерименти и проява на въображение в кухнятя. Предлагаме ви идеи за едно от най-големите пролетни изкушения на чревоугодника – пресните картофки. И тъй като предполагаме, че всички добре познавате класиката в жанра: задушени пресни картофки с чесън и копър, избрахме за вас от zadoma.com няколко по-непопулярни рецепти: с мащерка, кимион и розмарин.
Да ви е сладко!
Пресни картофи със сос
Продукти:
24 – 25 малки пресни картофчета, нарязани на колелца
За соса:
1/2 чаена чаша заквасена сметана
1/2 ч.чаша кисело мляко (с по-ниска масленост)
2 с.л.накълцан зелен лук
1 ч.л.стрита прясна мащерка
сол и прясно млян черен пипер, на вкус
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера покрийте грижливо почистените картофи с вода, а когато водата заври, намалете огъня и оставете да къкри около 15-20 минути, докато картофите омекнат.
За соса: смесете сметаната, киселото мляко, лука и мащерката в малка купа. Разбъркайте енергично и подправете със сол и черен пипер.
За сервиране използвайте голяма плоска чиния, предварително затоплена. Поставете купичката със соса в средата на чинията. Наредете картофите наоколо и забучете на всеки по една клечка за сервиране.
Пикантни картофки със сос
Продукти:
700 гр.пресни картофи
3 с.л. олио
2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. средно люто чили на прах
1/2 ч.л. млян кимион
1/2 ч.л. млян черен пипер
За соса:
1 кофичка кисело мляко
няколко стръка прясна мента (джоджен), накълцана
1 малка скилидка чесън, намачкан
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 220 градуса. Смесете подправките, заедно с малко сол в купа. Нарежете картофите на парченца и потопете в подправките. Намажете тавичка с олиото. След като олиото се е сгорещило добре, изсипете в нея картофките. Печете 40 минути, като обръщате картофките от време на време.
Смесете продуктите за соса. Сервирайте с картофките, след като сте ги отцедили от мазнината върху салфетка.
Печени картофи с розмарин и чесън
Продукти:
10 средни картофа
2 с.л. сушен и натрошен розмарин
1 чаша зехтин
4 скилидки чесън, счукан
I-ви начин на приготвяне:
Почистете картофите и ги нарежете на четири.
Задушете на пара за около 10 минути, след което ги потопете в зехтина, розмарина и счукания чесън.
Печете в тавичка в предварително загрята фурна за около 30 минути на 180-190 градуса.
Сервирайте веднага, за да запазите коричката хрупкава.
II-ри начин на приготвяне:
Задушете изчистените картофки на пара, докато омекнат (около 20 минути). Леко задушете чесъна в зехтина за около минута-две, добавете розмарина и задушавайте още минутка. Прибавете изцедените картофи в чесновата смес. Подправете със сол и черен пипер и сервирайте.