При толкова много празнични дни, неминуемо част от времето ще бъде прекарано на трапезата, с приятели и близки. Ето няколко предложения за традиционното за празника агнешко:
Агнешки дреболии на тиган
Необходими продукти:
бял дроб, сърце, черен дроб от агне
40 г краве масло
2 връзки пресен лук
3 с.л. олио
сол
черен пипер
1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Нарежете черния дроб на тънки филийки, а останалите дреболии – на ситни парчета.
Сгорещете в тиган маслото и прибавете дреболиите без черния дроб.
Пет мин. преди да свалите тигана от огъня, прибавете и филийките черен дроб.
Поръсете всичко с черен пипер и сол.
В отделен тиган изпържете на силен огън в олио нарязаните парчета лук. Поръсете с черен пипер и сол и прибавете към дреболиите.
Оставете на слаб огън 1 минута и прибавете сока от лимон.
Агнешки шиш
Необходими продукти:
агнешко месо 1 кг
агнешки дреболии 300 г
масло 50 г (2 супени лъжици)
червен пипер 10 г (1 супена лъжица)
черен пипер 10 зърна
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото и дреболиите на малки парченца, посолете ги и ги поръсете с червения и черния пипер.
Разбъркайте ги и ги оставете да престоят 1-2 часа.
След това ги нанижете на дървен шиш, като редувате: месо, дробче, месо, бъбрек, месо, момица, месо, дробче и т.н.
Шишът се пече на жар. По време на печенето мажете месото и дреболиите с разтопено масло.
Агнешко месо в хартия
Необходими продукти:
500 г агнешко месо от преден бут
2 връзки зелен лук
30 г масло
червен пипер
магданоз
черен пипер
чубрица
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета и го наръсете с подправките, след което размесете всичко с бучка масло.
Завийте месото на две части в пергаментова хартия, сложете го в тавичка и го залейте с 1 к.ч. вода.
Печете в гореща фурна, след което сервирайте (с хартията).
Източник на рецептите: dieti.info