Като повечето хранителни добавки на естествена основа, плодът на амазонската палма акай (açaí) се слави с многобройни ползи за здравето. За разлика от тях обаче акай бери (или както е правилно асай бери) настина съдържа почти всички жизненоважни хранителни вещества. Това заслужено го превръща в „суперхрана”.
Акай бери съдържа завидни количества:
– антиоксиданти,
– аминокиселини,
– незаменими мастни киселини,
– фибри,
– протеини,
– растителни стероли,
– много витамини и минерали.
Холестерол
Поради високото съдържание на омега-3, омега-6 мастни киселини (до 50% от съдържанието) и растителни стероли плодовете акай бери намаляват нивото на холестерол в кръвта.
Според експерти от университета на Мериленд, САЩ, омега-3 мастните киселини увеличават „добрия” HDL холестерол, като същевременно намаляват „лошия” LDL и общия холестерол. По този начин и приемът на акай бери понижава сърдечно-съдовия риск и предпазва от атеросклероза и исхемична болест на сърцето.
Растителните стероли подобряват процесите на храносмилане и намаляват усвояването на холестерол.
Сърдечно-съдово здраве
Омега-3 в акай бери имат благоприятно влияние върху кръвното налягане и сърдечно-съдовата система. Някои експерти убедено твърдят, че редовната консумация на плода или екстракт от него са добър помощник в борбата с високото кръвно, исхемичната болест на сърцето и аритмията.
Отслабване
Друга потенциална полза от приема на акай бери е отслабването. Смята се, че аминокиселините, незаменимите мастни киселини и други хранителни вещества в плода ускоряват метаболизма и изгарят калории и мазнини. Експертите подчертават, че ако вашата цел е отслабване, то за най-добри резултати следва да съчетаете приема на акай бери с подходяща диета.