Спанак, брюкселско зеле, моркови… Ако не сте особени любители на зеленчуците, вероятно и не знаете как да ги приготвяте правилно. Ако дори и веднъж сте ги яли преварени, разкашкани и съответно останали без вкус, не е чудно, че не са ви много на сърце.
Преварените зеленчуци не само не са вкусни – те са изгубили и голяма част от хранителните си качества и антиоксидантите в тях.
Ако се научите да ги приготвяте правилно, може би ще ги оцените по достойнство. Опитайте – ползата, която ще имате, си заслужава усилието.
Най-добрите начини за готвене на зеленчуци са на пара, на грил, бланширани или соте със съвсем малко добавена мазнина (най-добре зехтин).
Основно правило е да омекнат съвсем леко – само отвън. Така те запазват структурата си, а съответно и полезните си качества.
За да добавите още вкус, може да сложите малко лимонов сок, чесън или някакви подправки – нищо от това няма да увеличи калориите в ястието.
още за здравословното хранене – принципи, храни, плюсове и минуси