Важността на храната – нейният състав, различните комбинации и ограничения са довели до създаването на много “правила”, които всъщност нямат никакво основание. Ето и някои от най-нелепите:
– Когато млякото има син оттетък, нещо с него не е наред.
В действителност е точно обратното – това мляко е най-полезно. В него има нисък процент мазнини и по-малко холестерол. В обезмасленото мляко се съдържа по-малко количество витамин А, но белтъчините са толкова, колкото в другите видове мляко.
– В млякото добавят консерванти за удължаване срока на годност.
Това не е така. Тайната е в прилагането на високотемпературни технологии. Млякото буквално за секунди се нагрява до 135 градуса, а след това бързо се охлажда. Вредните бактерии загиват, а витамините остават. Това мляко може да се съхранява отворено в хладилник до 4 дни.
– За да изчистим водата от микроби е достатъчно да я преварим.
Това не е вярно. Преваряването на водата не унищожава всички микроби, да не говорим за тежките метали, хербицидите, нитратите, фенола и нефтените продукти. Освен това по стените на чайника, след преваряването на водата, остават полезните соли на калция и магнезия.
– Консервите не са полезни за здравето.
По отношение на месните консерви това е така, но при рибните – не съвсем. При изготвянето на консервите след продължителна термична обработка дори по-едрите кости стават по-меки и могат да се ядат. По този начин се приема повече калций.
– Не трябва да се плува след ядене.
Този мит се е появил преди половин век, когато американският Червен кръст е публикувал инструкция за спасяването на живота, в която се твърди, че този, който се хвърля във водата веднага след хранене, е заплашен от спазми в стомаха. Много спортисти днес твърдят, че по време на тренировките плуват на дълги дистанции веднага след ядене.
– Влюбените губят апетит.
Вилли Пасини, професор по психиатрия и психология в Женевския университет е решил да провери това твърдение и е провел изследване, което доказва, че апетитът на влюбените не само не изчезва, но дори се увеличава. Само един от четири човека, отличаващи се с по-голяма чувствителност, губи своя апетит заради любовните преживявания.
– Децата могат да бъдат хранени с гъби.
Това не бива да се допуска, защото детският организъм не изработва ферменти, способни да преработват белтъчините, които се съдържат в гъбите. Ето защо сред децата по-често се срещат и натравяния. Токсиколозите отбелязват, че гъбите са не по-малко опасни и за възрастните хора, чийто организъм вече не е в състояние да преработва тежката храна.
– Отровата от гъбите може да се отстрани след техното преваряване в продължение на няколко часа.
Това е заблуда – в повечето случаи отровата е термоустойчива.
– При натравяния с гъби помага алкохолът.
Точно обратното, той задълбочава натравянето.
– Хората с мазна коса не трябва да злоупотребяват с мазна храна.
Дори всеки ден да изпивате по цял литър зехтин, това няма да се отрази на структурата на вашата коса.
– Суровите продукти са по-полезни отколкото варените.
Това твърдение не е еднозначно. Някои зеленчуци, като патладжаните например, съдържат отровни вещества, които стават безвредни след термична обработка. Освен това суровите продукти не винаги се усвояват пълноценно от стомаха.
– Марулите са елексир за стройна фигура.
Действително те не съдържат калории, но обикновено не се употребяват в чист вид. А повечето салатни сосове съдържат много мазнини.
– Черният дроб е много полезен.
В него има много витамини, минерални соли и протеин, но също голямо количество мазнини и холестерол. Диетолозите смятат, че в черния дроб на рогатите животни се натрупват опасни количества химикали и хормони, попадащи в организма на животното заедно с храната.
– Ако храната изглежда и мирише добре, тя може да се яде.
Това не винаги е така. Някои видове бактерии не променят външния вид, мириса или вкуса на продуктите. Затова, ако имате съмнения, по-добре не рискувайте.
– Дъските за рязане, направени от дърво, не отговарят на санитарните норми.
Това твърдят най-често производителите на пластмасовите дъски. В действителност разлика няма. Някои биолози дори смятат дървените за по-добри.
– Кафето влияе отрицателно на бременността.
Доказано е, че кофеинът не влияе на развитието на плода и няма отношение към абортите. Но според последни данни, публикувани в American Journal of Epidemiology, бременните жени трябва да се въздържат от кафето и другите напитки, съдържащи кофеин.
– Кафето повишава артериалното налягане.
Това е спорно. Някои данни показват, че 3-4 чашки кафе, равномерно разпределени през деня, ще повишат кръвното налягане, но същият ефект може да има и всяко вълнение или спор.
– Лимоните са кисели, защото в тях няма захар, а много витамин С.
В действителност в килограм лимони има повече захар, отколкото в килограм ягоди. А витамин С се съдържа в по-голямо количество в ягодите. Лимоните обикновено се препоръчват, защото те съдържат много други полезни вещества и притежават антимикробни и антисептически свойства. Именно затова те се използват при настинка, грип, ангина, възпалителни заболявания на лигавицата в устната кухина.
– Морковите са много полезни за очите.
Те съдържат голямо количество бетакаротин, който се превръща в организма във витамин А и е необходим за ретината на очите. Но в черния дроб например има по-големи запаси на бетакаротин.