Да отпразнуваме вкуса на есента като предложим на трапезата на семейството си чинии, пълни с есенни плодове и зеленчуци. Пресни ябълки, тикви, смокини – със свежестта и разкошния си вкус питателните плодове и зеленчуци на сезона обогатяват диетата ни. Ето шест от най-здравословните есенни плодове и зеленчуци, заедно с рецепти, които ще ни помогнат да планираме менюто за седмицата.
Ябълки
Поговорката „Една ябълка на ден държи доктора далече” е достатъчна, за да ни насочи към тези емблематични есенни съкровища сред плодовете. Ябълките са с ниско съдържание на калории и богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които могат да ни предпазят от хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, рак, диабет и болестта на Алцхаймер. С внушителното количество разновидности на този вкусен плод, нямаме извинение да не изяждаме по 1-2 ябълки всеки ден.
Рецепта за холандски ябълков пай
Необходими продукти:
1 опаковка от 170 г блат за пай с непресято брашно
1 яйце, разбито
5 ½ чаши обелени пресни ябълки, нарязани
1 с.л. лимонов сок
½ чаша бяла захар
¼ кафява захар
½ ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. сол
За топинга:
¾ чаша брашно
¼ чаша захар
1/3 чаша маргарин
Начин на приготвяне:
Загряваме печката на 190 градуса. Намазваме блата с яйчен белтък и го изпичаме върху оризова хартия, докато не се зачерви – около 5 минути, след което го изваждаме от огъня. В купа смесваме ябълките, лимона, захарта, брашното, подправките и солта, разбъркваме добре и изсипваме сместа върху блата. Отделно смесваме съставките за топинга, докато стане ронлива смес, и намазваме пая отгоре. Печем върху оризова хартия в продължение на 50 минути или докато пълнежа започне да ври. От посочените количества се получават 8 порции.
Цвекло
Разкошното червено и златно цвекло е полезен есенен зеленчук, пълен с фолиева киселина, манган, калий, витамин С, желязо, фибри и други здравословни хранителни вещества. Земните сладки цвекла са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства. Те са вкусен начин да се предпазим от рака и други хронични заболявания. Въпреки че сезонът на цвеклото започва през лятото, то е достъпно прясно до края на октомври.
Рецепта за прясна салата от цвекло и зеле
Прясното цвекло е сочен и здравословен зеленчук, но, комбиниран с ивички моркови, джоджен и сирене фета, се превръща в полезно разхлаждащо ястие през последните горещи дни.
Необходими продукти:
200 г цвекло
2 моркова
¼ чаша джоджен, накълцан
сокът от 1 малък лимон
1 ч.л. бял винен оцет
1 с.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. зехтин екстра върджин
сол и черен пипер на вкус
½ чаша натрошено сирене фета
½ чаша слънчогледови семки
Начин на приготвяне:
С помощта на ренде настъргваме изчистените моркови и цвекло. Разстиламе ги върху оризова хартия и ги оставяме настрана. В голяма купа смесваме лимоновия сок, оцета, джоджена, лимоновата кора и зехтина. Овкусяваме сместа със сол и черен пипер. Добавяме настърганите зеленчуци към сместа и разбъркваме. Точно преди да сервираме салатата, я поръсваме с фета и слънчогледови семки.
Зеле
Като член на семейство кръстоцветни, които успешно се борят с рака, зелето е нискокалоричен, но пълен със здравословни съставки есенен зеленчук, който може да се използва в множество вкусни и полезни рецепти. Освен че е пълно с витамин С, зелето ни осигурява почти 100% от дневната необходима доза витамин К, който играе важна роля за кръвосъсирването, здравето на костите и на сърцето. Хранителните вещества в този здравословен зеленчук имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Рецепта за салата със зеле, репички и портокал
Прясна и хрупкава, тази салата ще задоволи и вкуса и глада ни. Сервира се като гарнитура към ястия с пилешко или свинско месо.
Необходими продукти:
1 ч.л. сусамено олио
½ с.л. оризов оцет
2 с.л. пресен портокалов сок
1/8 ч.л. чили на прах
¼ ч.л. морска сол
6 големи листа от зеле
8 репички
2 портокала
Начин на приготвяне:
Нарязваме зелето и репичките на тънки ивички и ги поставяме в купа. Добавяме и портокалите на парчета и внимателно разбъркваме сместа. В отделен съд смесваме сусамовото олио, оцета, портокаловия сок, чилито и малко сол и бъркаме до получаването на еднородна смес. Поръсваме салатата с дресинга и, ако е необходимо, я подправяме с допълнително сол.
Смокини
Сочните пресни смокини са един от най-добрите източници на фибри сред плодовете и зеленчуците. Този есенен плод е богат на калий и манган, както и на други здравословни хранителни вещества. Смокините помагат да се предпазим от сърдечни заболявания и някои видове рак, подкрепят костите и очите и контролират кръвната захар.
Рецепта за смокинов пай
Необходими продукти:
1 изпечен блат за пай
350 г пресни смокини, изчистени и нарязани на четвъртини
2 разбити яйца
¼ чаша захар
¼ ч.л. сол
3 белтъка
Начин на приготвяне:
Поставяме смокините в тенджера и ги покриваме с вода. Варим ги на средно силен огън 2-3 часа или докато омекнат като добавяме още вода, ако е необходимо. Когато са готови, загряваме фурната до 170 градуса. Смесваме двете яйца със солта и с 2 с.л. захар и изсипваме сместа в тенджерата при плодовете. Разбъркваме, докато премахнем всички бучки. Продължаваме да варим сместа на бавен огън, докато сместа се сгъсти, което ще отнеме 8 до 10 минути. След това я изсипваме върху предварително изпечения блат на пай. Разбиваме белтъците, смесваме ги с останалата захар и покриваме със сместа пая. Печем го 10-15 минути или докато белтъците леко се зачервят.
Нар
Пълен с антиоксиданти, този есенен плод ни помага да се борим с рака, да контролираме болките в ставите, да се предпазим от сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер, както и да се погрижим за здравето на зъбите си. Нарът може да се използва за прясно изцедени сокове, салати и гарнитура за различни десерти.
Рецепта за коктейл „Сладка целувка” с нар
Това е перфектният коктейл за Св. Валентин и съдържа водка, сок от червена боровинка и сладък ликьор от нар. Сервира се с целувка.
Необходими съставки:
30 г ликьор от нар
25 г водка зелена ябълка
15 г сок от червени боровинки
3 малини за украса
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Поръсваме малко захар върху оризова хартия и овалваме малините в нея. След това ги нареждаме на коктейлна пръчица. Смесваме ликьорът от нар, водката и сокът от червени боровинки в шейкър и ги разбъркваме. Сипваме сместа във висока коктейлна чаша, пълна с лед, и украсяваме с приготвените малини.
Тиква
Този най-типичен есенен плод е цар по отношение на здравословните си свойства. С ниско съдържание на калории, но пълни с антиоксиданти, фибри1 витамини С и Е, калий и магнезий, тиквите подкрепят имунната система, подпомагат сърдечното здраве, понижават болките в ставите, поправят кожните проблеми, подобряват здравето на очите, борят се с рака и помагат за отслабването.
Рецепта за тиква с чили
Необходими продукти:
1 консерва черен фасул
1 консерва петнист фасул
2 чаши варена тиква
1 консерва нарязани домати
1 глава лук
зехтин
1 малка консерва нарязани зелени люти чушлета
2 скилидки чесън
¼ ч.л. кимион
1 ч.л. чили на прах
1 нарязана чушка
сол и пипер на вкус
За топинга с авокадо:
1 домат
1 аводако
¼ чаша листа от кориандър
¼ чаша накълцан лук
1 с.л. лимонов сок
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сипваме зехтин в голяма тенджера за супа и добавяме нарязания лук и червената чушка. Оставяме ги на слаб огън, докато се карамелизират. Прибавяме накълцания чесън и оставяме около минута да ври. Слагаме и останалите съставки и оставяме цялата смес да къкри поне 20 минути.
Отделно нарязваме домата, авокадото, лука и кориандъра за топинга. Слагаме съставките в купа, добавяме лимоновия сок, сол и пипер на вкус и разбъркваме добре.
Горещото чили се сервира с лъжица топинг от авокадо отгоре.