Знаете ли, че приготвянето и пиенето на чай съдържат в себе си тайнство, което малцина познават? А чували ли сте, че пиенето на чай е четвъртият аспект на китайската традиционна медицина?
За да се докоснете до китайското чудо на здравето и да се насладите на богатия на аромати свят на чая, трябва да сте посветени в тайните на чайната церемония. Така ще се научите да изваждате максимума полезни съставки от чая, ще знаете как да разпознавате хубавия чай и как да го приготвяте.
Ето и повече информация за едни от най-известните видове китайски чай:
Те Гуан Ин – Листата за този чай се събират в различни местности в провинция Фудзян. Качеството на чая е отлично, ароматът – приятен и продължителен.
Този чай повдига настроението и концентрацията, ободрява, обезврежда токсините, намалява теглото и има успокояващо действие. Препоръчва се като профилактика за онкологични заболявания и нарушена обмяна на веществата.
Фен Ян (Окото на феникса) – Това е един от най-известните и почитани сортове зелен чай, изпълнен със свеж жасминов аромат. Чаените листа са внимателно подбрани и сгънати в не големи овали, от където идва и името „Окото на феникса”.
Този чай влияе благотворно на емоционалното състояние, подобрява зрението, полезен е за черния дроб и кръвта, отстранява токсините и понижава теглото.
Най Сян Дзин Цюан (млечен улун) – Това е полуферментирал особен сорт чай, който е между зеленият и червен чай. Приготвя се от свежи чаени листа, които се обработват по специален начин, който запазва сърцевината на овала непокътната. В процеса на сушене се обработват със сок от ананас, който допълва меките млечни тонове на чая.
Укрепва зъбите, ободрява, подпомага намаляването на теглото, препоръчва се при тромбофлебит и туморни образувания.
Пу Ар – седем годишен – Съдейства за редуциране на телесното тегло, спомага за намаляване на холестерола и кръвното налягане, допринася за забавяне процесите на стареене,чисти кръвта и намалява вредните мазнини в кръвта.
Лун Дзин – един от най-известните “императорски” чайове. Ароматът му е с нотки на китайски кестен и има дълъг послевкус. Отнася се към групата на зелените чайове. Всички операции при сортирането се извършват ръчно. Чаят Лун Дзин е мощен антиоксидант.
Лу Тун, китайски учен от времето на династията Тин, описва много добре здравословния ефект на чая:
„Първата чаша овлажнява устата и гърлото…
Втората чаша прогонва самотата и скуката…
Третата чаша прави мозъка бърз и жив…
Четвъртата чаша води до леко изпотяване…
Петата чаша освежава мускулите и костите…
Шестата чаша те сродява с безсмъртните, а изпием ли седмата чаша, хладен бриз ни издига.”
За повече информация и записване за участие:
Чайна церемония с дегустация на пет вида китайски чай, 16 април 2011 г., събота, от 16 – 18.30 часа, СтудиУма
Тел.: 02 4421631, 0885 431358, studiuma@abv.bg, studiuma facebook