Имунната ви система трябва да е достатъчно силна, за да се справи с всички бактерии и вируси около вас. Консумацията на богати на определени вещества храни е един добър начин вие и семейството ви да останете здрави – особено през сезона, когато повече от 200 вируса, причиняващи настинки и грип ни «дишат във врата».
Силната имунна система е най-добрата защита срещу патогенните организми, които могат да ви разболеят. За щастие, има храни, които може би са всичко, от което се нуждаете, за да останете вие и любимите ви хора здрави тази зима. Прочетете кои са те и изненадайте семейството си с приготвянето на вкусната, имуностимулираща рецепта, която ви предлагаме:
Риба и морски дарове. За силна имунна система, консумирайте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите. Подходящи са сардината, сьомгата, херингата и скумрията.
Омега-3 мастните киселини са известни с положителния си ефект върху имунната система и с това, че намаляват възпалителните процеси в организма. Те увеличават също така дейността на белите кръвни телца, наричани макрофаги, които поглъщат проблемните бактерии.
Заложете на протеините. Цинкът, минерал, който се съдържа в изобилие в различни месни продукти като телешки черен дроб, телешкото и агнешко месо, действа с протеините в месото за подсилване на имунната система. На практика, определени видове клетки, включително и белите кръвни телца, не могат да функционират без цинк.
Протеини може да си набавите и от пилешкото месо, рибата, яйцата. Ако сте вегетарианка, може да си набавите цинк от пълнозърнести храни.
Консумирайте листни зеленчуци всеки ден. Зелето и спанака, например, са отличен източник на витамин Д, този “страж” на имунната система, който обикновено си набавяме от слънцето през лятото. Последни проучвания показват, че витамин Д предпазва също от кашлящи колеги, а по-високите дози се използват успешно в лечение на някои сериозни болести като остеопорозата и множествената склероза.
Включете в менюто си също цитруси – киви, грейпфрут и портокали. Всички те са страхотен източник на витамин С – антиоксидантът, за който от много време се знае, че е мощно средство в борбата с настинките и грипа. Той се съдържа също в зелето, доматите, чушките, лютите чушки и броколите.
Сега е също времето за “люпене на семки”. Слънчогледовите семки (и бадемите също) не само доставят витамин Е, антиоксидант, който унищожава свободните радикали и поддържа кожата мека и млада, но са също така прекрасен източник на наситени мастни киселини, а това за тялото означава, че “всички системи работят нормално”.
Яжте чесън!Тези миризливи скилидки някога са се носили като гирлянда, за да предпазват от болести – суеверие, което всъщност има научна обосновка. Консумацията на чесън има голяма полза за засилване на имунната защита на организма. Освен това, консумацията на чесън обикновено означава, че хората ще стоят на разстояние от вас, а това е желателно, особено по време на грип.
Лукът също е всепризнат имуно-стимулатор.
Кисело мляко – ежедневно. Едногодишно изследване на университета на Калифорния показва, че хората, които са консумирали ежедневно 3-4 чаши кисело мляко са имали 25% по-малко настинки от тези, които не са. Причината е, че киселото мляко задвижва производството на вещество, наречено гама-интерферон, което помага да се спре репродукцията на вируси.
Дехидратацията също може да е причина за отслабване на имунитета ви. Изпивайте по 8 чаши течности дневно, а ако сте наистина болна – удвоете количеството.
Накрая, не пренебрегвайте силата на въглехидратите от пълнозърнестите храни, картофите и бобовите растения. Телата ни имат нужда от енергия и когато въглехидратите не са достатъчно, тялото се превръща в “канибал”, като се “самоизяжда” – т.е. взема това, което не му достига от други места и така намалява собствените си сили и защитни ресурси срещу наглите бацили и микроби.
Предлагаме ви и една имуно-стимулираща рецепта, пълна с анти-вирусни продукти. Добър апетит и крепко здраве!
Бяла риба със спанак
Продукти:
2 глави лук, нарязани на тънки колелца
3-4 филета от бяла риба
5-6 скилидки чесън
5-6 картофа, изчистени и нарязани на колелца
Няколко бейби-доматчета или 1 един голям, нарязан на кръгчета
Няколко резена лимон
¼ кг спанак, нарязан.
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително добре фурната и подгответе подходящ съд за печене, като го намажете по-обилно със зехтин или слънчогледово олио.
Осолете предварително по вкус зеленчуците. Поставете на дъното на тавата част от приготвения лук. Върху него сложете рибните филета – също осолени предварително. Може да ги поръсите с черен пипер, по ваше желание. Върху филетата сложете лимоновите резенчета и скилидките чесън. После покрийте с останалото количество лук, доматите, картофите и най-отгоре закрийте с нарязания спанак. Може да капнете мъничко вода. Закрийте добре съда, в който ще печете ястието – с капак или фолио. Печете на 250 градуса около 40-45 мин.