Джакомо Казанова, най-известният любовник в света, е имал тайно оръжие – шоколад. Той му се е наслаждавал преди всяко романтично приключение, като е изпивал чаша ароматно какао всеки път, преди да прави любов. Докато любимецът на жените със сигурност е знаел за силата на шоколада като афродизиак, то едва ли е подозирал, колко полезен е бил за здравето му като цяло, също така. Така че – отдайте се на шоколадовото удоволствие и…подсилете либидото си навреме за празника на влюбените.
Черното здраве
Ако следите редовно публикациите за здравословно хранене, сигурно сте установили нов член в списъка на супер-продуктите: черният шоколад. Той съдържа повече какао, отколкото млечния шоколад, а какаото има високо съдържание на флавоноиди, които носят редица ползи за здравето. Флавоноидите действат като антиоксиданти, защитавайки организма от вредното въздействие на свободните радикали. Те също така предотвратяват оксидацията на LDL (лошият холестерол), като така предотвратяват образуване на плака. Новините са добри и за диабетиците – флавоноидите подобряват инсулиновата чувствителност.
Консумацията на какао намалява риска от заболявания на сърцето. С остаряването артериите стават все по-малко гъвкави, а това затруднява движението на кръвта. Това пък увеличава кръвното налягане. Флавоноидите в шоколада увеличават нивото на азотен окис, което поддържа артериите гъвкави и съответно – позволява на кръвта да достига до органите по-лесно.
И още добри новини за сърцето: флавоноидите могат да помогнат в предотвратяването на инфаркт или инсулт, като намаляват вероятността за образуване на тромб (кръвен съсирек).
Страничните ефекти на шоколада
Шоколадът е вкусна форма на лекарство. Но както при лекарствата, предозирането или приемането на неправилният вид, може да доведе до неприятни странични ефекти.
Не всички шоколади са еднакви. За да има ползва за здравето, трябва да консумирате черен шоколад или какао. Какаото е веществото, което съдържа флавоноиди. Колкото е по-висок процента на какаото, толкова повече флавоноиди съдържа шоколада. Високото съдържание на какао може да направи шоколада горчив, така че опитвайте различни продукти, за да намерите този вид, който ви е най-приятен.
Не се подвеждайте по белия шоколад, който не съдържа никакви антиоксиданти и по-добре избягвайте топлите шоколадови напитки, чието ниво на антиоксиданти е далеч по-ниско от това на чаша чисто какао. Най-добрата идея е да си купувате какао на прах и да добавяте към него мляко и захар. Независимо обаче дали ще изберете блокче черен шоколад или димяща чаша какао, лекарите ви предупреждават, че “предозирането” елиминира ползите. Заложете на дългосрочната терапия с малки дози.
Влезте в любовно настроение
Казанова е използвал шоколада, за да повиши “любовно-способността”си и е факт, че няма данни някоя от неговите любовници някога да се е оплакала. Но защо точно му е действал така?
Какаото в шоколада съдържа повече от 300 химически вещества, включително и стимулант, наричан “теобромин”. Тази субстанция, в съчетание с кофеина в шоколада, ни прави по-будни и фокусирани – точно това, от което се нуждае партньорът ви по време на любовни ласки.
Друго вещество – анандамид – влияе на мозъка по същия начин като марихуаната. Той се свързва с рецепторите в мозъка с вещество, наречено “тетрахидроканабинол” (THC), активното вещество на марихуната, като така ги стимулира. Какаото също съдържа две химични вещества, които намаляват разпадането на анандамид, така се чувствате щастливи по-дълго. Но не очаквайте да се «дрогирате» с какао – шоколадът просто наподобява ефекта на марихуаната върху съзнанието, което означава, че си получавате удоволствието, без да нарушавате закона.
Какаото в шоколада също ускорява отделянето на фенилетиламин, химическото вещество, което се произвежда, когато се влюбите – и когато получавате оргазъм. То провокира чувства на привличане, въодушевление и главозамайване (в преносно значение).
И още – шоколадът предизвиква отделяне на ендорфини, които увеличават усещането за болка – и за удоволствие.
Сега разбирате ли защо мъжът-легенда е изпивал чаша шоколад (а не шампанско), преди да се залови за работа?