Зехтинът вече е всекидневие – от всички страни чуваме колко е полезен. Но дали зехтинът ще ни е от полза да се предпазим от рак на гърдата? Според авторите на изследване, проведено в Испания, – да, редовната консумация на зехтин намалява сериозно риска от рак на гърдата.
Резултатите от проучването, проведено сред 4200 жени, сочат, че всекидневното присъствие на зехтин в диетата ни, намалява риска от този вид рак с цели 68%.
Учените отдават този ефект на зехтина на съдържащите се в него ненаситени (известни повече като добри) мазнини и някои фитонутриенти.
Това не е първото изследване върху зехтина като фактор, намаляващ риска от поява на рак на гърдата. Данните от проучване, проведено в САЩ, също показват, че т.нар. средиземноморска диета – и особено характерното за нея всекидневно присъствие на големи количества зехтин – несъмнено имат здравословен ефект и учените препоръчват да ядем поне по три лъжици зехтин дневно.
Ако този ефект не ви е достатъчен, диетолозите са единодушни: когато ядем зехтин, задоволяваме по-бързо глада и консумираме по-малко храна като цяло. Добра новина за отслабащите!
За да си осигурите по-лесно препоръчителното количество зехтин, можете да го слагате не само в салатата, но и да готвите с него – разбира се, след като подберете правилния за това вид.
Хранителна информация – зехтин (количество за 100 g)
Калории (kcal) 884
Общо мазнини 100 g
Наситени мазнини 14 g
Полиненаситени мазнини 11 g
Мононенаситени мазнини 73 g
Холестерол 0 mg
Натрий 2 mg
Калий 1 mg
Общо въглехидрати 0 g
Баластни вещества 0 g
Захар 0 g
Белтъчини 0 g
Витамин А – 0 IU
Витамин C – 0 mg
Калций – 1 mg
Желязо – 0,6 mg
Витамин D – 0 IU
Витамин B6 – 0 mg
Витамин B12 – 0 µg
Магнезий – 0 mg