Ако в семейството ви има традиция за почерпка по повод 8-ми март, може да се възползвате от нашето предложение за празнично меню – не претенциозно, но вкусно и със сигурност няма да прекарате дълги часове в кухнята.
Зелена салата с чери домати, краставици, червен лук и маслини
Продукти:
1 връзка зелена салата
250 г чери домати
1 краставица
100 г зелени маслини
1 глава червен лук
200 г сирене
4 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
сол
Рецепта:
Зелената салата се измива, подсушава се и се накъсва. Поставя се в дълбока купа и към нея се добавят разполовените чери домати, нарязаният на тънки колелца червен лук и нарязаната на ленти краставица. В салатата се добавят зелени маслини и кубчета бяло сирене и тя се овкусява с лимонов сок, сол и зехтин. Сервира се веднага.
Пълнени печурки с тиквички и чедър
Продукти:
400 г печурки
1 тиквичка
1 морков
1 печена чушка
50 г сирене Чедър
1 с.л. масло
1 щип. черен пипер
сол
Рецепта:
Морковът (1 бр) и тиквичката (1 бр) се измиват, почистват и нарязват на малки кубчета. Задушават се в маслото (1 с.л.) до омекване и се подправят със сол и черен пипер (1 щип.). Към тях се добавя и печената белена червена чушка, също нарязана на малки кубчета (1 бр). Печурките (400 г) се измиват старателно и пънчетата им се отстраняват. Пълнят се със зеленчуковата плънка и се поръсват обилно с настъргано сирене Чедър (50 г). Изпичат се до готовност в силна фурна. Поднасят се топли.
Хрупкави пилешки филета
Продукти:
4 пилешки филета
8 с.л. галета
1 с.л. маково семе
червен пипер
черен пипер
сол
2 с.л. зехтин
Рецепта:
Пилешките филета (4 бр) се поръсват и от двете страни със сол, черен и червен пипер, след което се овалват в галета (8 с.л.). Поставят се в намазнена със зехтин (2 с.л.) тавичка, поръсват се с маково семе (1 с.л.) и се изпичат до златисто.
Тирамису
Продукти:
250 г бишкоти
1/2 кг маскарпоне
150 г захар
6 жълтъка
3 белтъка
150 мл. марсала
100 мл. кафе
30 г какао
1/2 ч.л. сол
Рецепта:
Белтъците (3 бр) се разбиват със солта (1/2 ч.л.) до получаването на гъст сняг. Тя се покрива с фолио и се поставя в хладилника.
В друга купа се разбиват жълтъците (6 бр) със захарта (150 г) до побеляване. Щом се получи гъста и бледа смес, се добавя маскарпонето (1/2 кг) и се разбърква бавно и внимателно с тел. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Тя се завива с фолио и се поставя в хладилник за десетина минути.
През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата (150 мл.) и горещото кафе (100 мл.). В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.
Тирамисуто се покрива с фолио и се поставя в хладилника за час. След това се изважда и се поръсва обилно с какао (30 г). Нарязва се на парчета и се сервира.
Източник: 1001recepti.com