Китайската кухня, широко разпространена по целия свят – от Азия, до Северна и Южна Америка, Австралия, Европа и Южна Африка – произхожда от различни райони на Китай. Традиционно се определят осем основни регионални китайски кухни, наричани Осемте Велики Традиции: Anhui, Cantonese, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Sichuan and Zhejiang. Понякога четири от осемте региона се определят като доминиращи и се смятат за основното кулинарно наследство на Китай. Тези четири региона са географски определени: Sichuan (Западен Китай), Cantonese (Южен Китай), Shandong (Северен Китай) и Huaiyang Cuisine (Източен Китай).
Огромното разнообразие на китайската храна произлиза основно от традиция на императорите, при която, по време на “банкет”, на масата трябвало да има минимум 100 вида от всяко ястие (т.е. 100 вида салати, 100 вида супи и т.н.). Безкраен брой кухненски работници и императорски наложници са участвали в процеса на приготвянето на храната. С времето много от ястията са станали част от ежедневната кухня на обикновените граждани.
Предлагаме ви няколко оригинални рецепти от тази интересна кухня, за които не можем да потвърдим, че 100% водят началото си от императорската банкетна маса, но не можем и да отречем подобна вероятност.
1. Сладко-кисел сос.
Продукти:
• 1 с.л. растителна мазнина
• 4 ч.л. ситно нарязани мариновани зеленчуци
• 2 ч.л. ситно нарязани корени на джинджифил или 1/3 ч.л. джинджифил на прах
• 1 с.л.захар
• 1/2 ч.л. оцет
• 2 ч.л. доматен сос
• 3 ч.л. царевично нишесте
• 3 ч.л. коняк
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаните зеленчуци и джинджифилът се запържват в мазнината за около 3 минути. Нишестето се смесва със захарта, оцета, доматения сос, а след това се добавя конякът. Съставките се разбъркват до получаването на еднородна смес (при необходимост може да се добави и малко вода). Получената смес се изсипва върху зеленчуците и се вари 7 минути до сгъстяване, като се разбърква постоянно.
2. Свинско в захарен сироп.
Продукти:
• 0,5 кг свинско месо
• 2 с.л. растителна мазнина
• 2 яйчни белтъка
• 3 с.л. нишесте
• 1 с.л. брашно
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
Свинското месо се нарязва на ситни кубчета. В съд се смесват 2 с.л. вода, нишестето, разбитите белтъци, брашното и свинското месо. Тази смес се изсипва в тиган с предварително нагрята растителна мазнина.
След това се приготвя захарен сироп от водата и захарта (при необходимост трябва да се премахва пяната). Готовото месо се изсипва в сиропа и се разбърква внимателно. Сервира се горещо.
3. Ароматно пиле.
Продукти:
• 1 пиле
• 50 грама сланина
• 2 см корен джинджифил
• 1 голяма глава лук
• 1 връзка копър
• 1 връзка магданоз
• 1 с.л. нишесте
• карамфил, канела, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне:
Пилето се сварява и изпържва във фритюрник до появата на коричка, а след това се поставя в термоустойчив съд. Добавят се нарязаният джинджифил, лукът, копърът, магданозът, а също така канелата, карамфилът и солта. Накрая се прибавя малко количество от пилешкия бульон и ястието се оставя да поври.
Бульонът, останал след сваряването на пилето трябва да се прецеди и заври. Трябва да се премахне и образувалата се в него пяна. След това в него, на тънка струя, се добавя разбитото в студена вода нишесте (1:2).
Готовото пиле се поставя в дълбок съд и се залива със соса.