С настъпването на топлите дни, апетитът за месо като че ли отстъпва място на по-леки храни и ястия, приготвени от съпътстващите сезона зеленчуци. Предлагаме ви едно леко меню за семеен обяд.
Супа от спанак и чесън
Необходими продукти:
1/2 кг спанак (или 1 пакет замразен)
5-6 скилидки чесън
1 к.ч. ориз
1 с.л. брашно
3 с.л. олио
магданоз
оцет (или лимонов сок)
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Задушете нарязания на ситно спанак в мазнината и малко вода (ако използвате замразен, предварително го прекарайте през вряла вода). След това добавете ориза, предварително размитото в малко студена вода брашно и залейте с 1,5 л вода. Варете докато оризът омекне и след като свалите от огъня, прибавете счукания чесън, оцета/лимоновия сок и сол на вкус.
Може да поднесете поръсена със ситно нарязан магданоз.
Картофени кюфтета с кашкавал
Необходими продукти:
1 кг картофи
1 глава лук
100 г кашкавал
2-3 яйца
50 г брашно
мазнина за пържене
магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Сварете обелените картофи по възможност на пара. След това ги пасирайте и добавете настъргания лук, двете яйца, половината брашно, настъргания кашкаал, подправките и сол на вкус. Замесете тесто и оформете кюфтета от него. Панирайте ги в останалото брашно и яйце и ги изпържете в сгорещената мазнина. Поднесете ги с кисело мляко или със салата.
Бисквити с ванилия
Необходими продукти:
2 яйца
150 г масло
1 ч.ч. пудра захар
1 бакпулвер
2 ванилии
брашно
Начин на приготвяне:
Разбийте добре маслото със захарта. Добавете яйцата, ванилията и колкото е необходимо брашно (с бакпулвер) – за умерено твърдо тесто, разточете го на кора с дебелина около 1/2 см и с формички или чаша изрежете бисквитите. Изпечете ги (около 15-20 минути) в умерена фурна.
Източник на рецептите: dieti.info