Населението на Земята скоро надвиши 7 милиарда, а това със сигурност влияе на света около нас. Всички се нуждаем от храна и ресурси, за да живеем, но не е добра идея да си мислим, че ресурсите са неизчерпаеми.
Може би се чудим каква роля можем изобщо да изиграем на фона на тези 7 милиарда хора. Вярваме или не, всеки един от нас променя света. Индивидуално може и да нямаме способността да правим драстични промени на планетата, но има неща, които можем да правим у дома си и които ще помогнат да ограничим хранителните отпадъци.
Няколко неприятни статистики
Организацията по храните и земеделието към ООН нареди провеждането на изследване за хранителните отпадъци в световен мащаб и разкри откритията си през месец май тази година. Ето няколко от фактите, които е добре всички да имаме предвид:
– Загубата на храна и хранителните отпадъци са две различни неща. Загубите на храна възникват при производството, жътвата и преработването и са от особена важност в развиващите се страни поради слабата инфраструктура, ниското ниво на технологиите и недостатъчните инвестиции в системите за производство на храна. Хранителните отпадъци са по-голям проблем за индустриализираните страни и се дължат на честото изхвърляне от страна на потребителите и търговците на перфектно годна храна на боклука.
– Всяка година консуматорите в богатите страни изхвърлят толкова храна (222 милиона метрични тона), колкото цялото нетно производство на храна в цяла Африка на юг от Сахара (230 милиона метрични тона).
– Плодовете и зеленчуците са сред най-изхвърляните храни.
Какво значи това? Изследването заключава, че, имайки предвид ограничената достъпност на естествени ресурси, е по-ефективно да се намалят загубите на храна вместо да се увеличава производството й, за да се изхрани увеличаващото се световно население.
Какво можем да променим?
Можем да си обещаем да ограничим изхвърлянето на хранителни отпадъци в домакинството си. Това е по-лесно, отколкото си мислим, и също така ни спестява пари. Ето няколко съвета как да го направим:
Да си съставим бюджет за хранителни продукти
Когато имаме определен бюджет за покупките в хранителния магазин, накрая се прибираме вкъщи с повече неща, от които се нуждаем, и с по-малко, които искаме без да са ни нужни.
Правилото за хладилника
То гласи, че каквото влезе първо, трябва да излезе първо. Преди да пазаруваме, е хубаво да проверим какво имаме в хладилника. Така няма опасност да купим допълнително нещо, което вече имаме, и по-малко храна ще се разваля и изхвърля. Ако следваме правилото на първите продукти, след като напазаруваме, трябва просто да издърпаме по-старите храни напред, а да оставим по-новите отзад. Така ще използваме първо по-старите, докато са все още годни и без да ги забравяме и накрая изхвърляме.
Да замразяваме остатъците
Понякога е трудно да се съкрати една рецепта и се оказваме с много остатъчни продукти. Нека да си го признаем – два, три поредни дни ядене на едно и също не са ни най-любимата практика и затова много от храната накрая се оказва на боклука. Вместо да задържаме останалото количество от ястието за следващия ден, можем още щом го сготвим да замразим половината в подходящ съд във фризера. Това не само ще ни улесни, когато след няколко дни нямаме приготвена вечеря, но и ще ограничи хранителните отпадъци в домакинството.
Да намалим порциите
Когато се храним, особено навън, трябва да запомним старата поговорка „Очите са по-големи от стомаха”. Това значи, че често взимаме повече храна, отколкото можем да изядем. Когато си вземем по-малка порция, не рискуваме това, което остане, да бъде изхвърлено. Нека погледнем на това като на подправянето на салатата – можем лесно да сложим допълнително подправки, но не можем да ги извадим, ако сме прекалили.
Да си съставим план на храненето
Няма нищо лошо в организацията, особено когато става дума за покупката на хранителни продукти и готвенето на ястия. В началото на всяка седмица можем да преглеждаме какво имаме по шкафовете и хладилника и да направим план какво да готвим следващите няколко дни с продуктите, които са ни достъпни. Така, когато отидем до магазина, ще имаме готов списък с необходими продукти и ще можем да се придържаме към него вместо да купуваме храни, които си мислим, че ни трябват, а всъщност няма да използваме.
Да пазаруваме по-често
Много хора по света пазаруват всеки ден по малко. Когато купуваме само нещата, които са ни необходими за днес или утре, ограничаваме риска да купим продукти, които просто ще стоят в кухнята или килера неизползвани и накрая ще се развалят.
Да купуваме местната продукция
Свежи продукти! Какво по-хубаво от това? Храните, които пристигат от по-далеч, са с по-малък срок на годност, защото докато бъдат доставени да магазина, а след това докато влязат и в хладилника ни, половината им живот е минал. Когато си купуваме местни продукти от пазара, свежите храни са наистина свежи!
Ето че има неща, които да правим в дома си, за да ограничим количеството на хранителните отпадъци. По-лесно е, отколкото си мислим, и дори ни помага да спестим пари в краткосрочен план.