Лятото е сезона на отпуските, хубавото време, но и на слънчевите изгаряния, топлинните удари и хранителните натравяния.
Ситуацията „ял съм нещо развалено” обикновено се диагностицира при появата на болки в корема, гадене, повръщане и диария. Тези ситуации се наричат хранително натравяне или чревна инфекция. Кои са истинските причини за това заболяване? Най-честите причини са три.
Първият вариант е химическо натравяне в резултат на употребата на некачествен продукт. Например производителят е купил замърсена с пестициди суровина или е внесъл в рецептурата опасни за здравето „хранителни” добавки. Единствената защита в такава ситуация е да се купува продукция само от проверени производители.
Вторият вариант е натравяне с продуктите от жизнената дейност на бактериите. При нарушения в технологията на производството или съхраняването, бактериите се развиват в храната и я замърсяват със своите токсини. Когато приемате такава храна, бактерии в нея може и да няма (те са загинали при повторната топлинна обработка или са унищожени от стомашния сок), но токсините от тях се поглъщат от кръвта и предизвикват натравяне. При този вариант също трябва да се купуват продукти само от проверени производители и да се обръща внимание на срока на годност и на датата на производство.
Не си купувайте продукти, ако имате съмнения за нарушения в тяхното съхранение – например продукцията не стои в хладилник, има признаци на размразяване или повторно замразяване. В никакъв случай не трябва да затопляте или отново да варите леко развалени продукти или продуктите с изтекъл срок на годност. Това правило е особено важно за месните, рибни и бобови консерви и за продуктите във вакуумна опаковка.
Бактериите могат да проникнат в организма заедно с храната, те се размножават в червата и предизвикват чревна инфекция. Последните две заболявания понякога плашат лекарите (и в двата случая първопричината са бактериите). При чревна инфекция могат да помогнат антибиотиците, а при натравяне с продуктите от жизнената дейност на бактериите от тях няма никаква полза, а само допълнителна интоксикация.
Живите бактерии, предизвикващи чревна инфекция, могат да се отнесат към външно нормалната храна, която не е развалена. Първото правило за профилактика е отново да се купуват продукти само от проверени производители. Второто – продуктите да се измиват внимателно, а тези, които подлежат на термична обработка, да се сваряват или запичат добре.
Ако не сте в състояние да различите химичното натравяне от чревната инфекция и натравянето с продуктите от жизнената дейност на бактериите, потърсете съдействие от лекар. Докато го очаквате, можете да предприемете следните мерки:
– Необходимо е да си предизвикате повръщане и да прочистите стомаха си от некачествената храна.
– Желателно е допълнително да промиете стомаха си с някакъв антисептик. Или просто изпийте 2-3 чаши топла подсолена вода, която след 5-10 минути ще предизвика повторно повръщане.
– Приемете някакво слабително средство. Ако имате разстройство този пункт отпада. В този случай няма полза от правенето на клизма, тъй като вие се нуждаете от прочистване на всички черва.
– Приемете някакъв ентеросорбент (активен въглен или ентеросгел). Може в двойна или тройна доза. Необходимо е да пиете много вода (не просто течности, а именно вода). В противен случай вие сте застрашени от обезводняване.
– Пийте само минерална вода (с минерализация 1-2 гр/л.) или вода с рехидратант. Можете да приемате и билкови чайове.
– Няма да ви попречи и хомеопатичната поддръжка на храносмилателната система. Препоръчителни са препаратите, съдържащи компоненти като Nux vomica и Veratrum.
Всички тези действия са напълно достатъчни до пристигането на лекаря. Те са ви необходими за запазване на здравето както при хранително натравяне, така и при чревна инфекция.