Ешерихия коли (Escherichia coli или най-често изписвана като E. Coli) е бактерия, която живее във вътрешните органи на хората и животните. Повечето нейни разновидности са безвредни или причиняват само кратки периоди на диария – най-вече при пътувания до развиващите се страни.
Но някои щамове на E. Coli, един от които нашумя в медиите през последните дни, могат да предизвикат сериозни и дори животозастрашаващи симптоми като диария, съпроводена с кръв, абдоминални крампи, последвани от тежки увреждания в различни органи.
Най-често заразяването с E. Coli става чрез употреба на вода или храна – по-специално сурови зеленчуци и необработено на висока температура месо.
Организмът на зрелия човек обикновено се справя със заразата в рамките на седмица, но при децата и възрастните са възможни усложнения в резултат на отказ на бъбреците – състояние, познато като хемолитично-уремичен синдром (ХУС – HUS).
Симптоми
Признаците и симптомите за заразяване с E. Coli типично започват 3-4 дни след контакта с бактерията. Има обаче случаи, в които болестта се проявява още на следващия ден или над седмица след контакта.
Типичните симптоми включват:
– диария – то лека до много силна, съпроводен с отделяне на кръв;
– болки в областта на корема и свръхчувствителност в храносмилателния тракт;
– гадене и повръщане – само при някои хора.
Кога да потърсим помощ от лекар
Намесата на личния лекар или специалист е наложителна, когато:
– симптомите се появят след като е консумирана сурова храна – особено зеленчуци или месо;
– диарията е тежка, дори да не е съпроводена от отделяне на кръв (ако такава е налице, задължително посетете най-близкия лекарски кабинет или извикайте Бърза помощ!);
Причини
Измежду многото разновидности на E. Coli само няколко водят до сериозни проблеми. Обикновено тези щамове произвеждат опасен токсин, който поразява най-много тънкото черво, предизвиквайки по този начин диария.
Инфекцията с E. Coli се получава, когато бактерията бъде погълната. Това може да стане при излагане на заразена храна или вода, както и при контакт човек-човек.
Заразена храна
– Месо: Когато месото от животните се обработва, бактерии E. Coli, които са се намирали в храносмилателния им тракт още докато са били живи, могат да попаднат в месото. Рискът се увеличава при каймата и най-вече при колбасите, защото се смесва месо от много животни и не се прави обработка на продукта с висока температура (печенето, варенето, пърженето унищожават бактерията).
– Непастьоризирано мляко: Ако по вимето на кравата или машината за доене има E. Coli, бактерията може попада и в млякото.
– Свежа продукция: Отпадъчните продукти (вкл. води) от фермите замърсяват селскостопанска земя. Особено податливи на заразяване с E. Coli са салатите и спанакът, но до попадане на бактерията може да се стигне при всеки вид плод или зеленчук.
Заразена вода
По различни пътища бактерии E. Coli могат да попаднат във всеки басейн, използван за напояване. Пиенето или неволното поглъщане на вода от такъв източник също могат да доведат до заразяване.
Въпреки че водата, която се използва в населените места, се дезинфекцира чрез хлор, ултравиолетови лъчи или озон, опитът показва, че тези мерки намаляват, но не изключват разпространението на E. Coli. Има случаи със заразяване при плуване в басейн или езеро със замърсена вода.
Контакт с друг човек
E. Coli лесно се прехвърля от човек на човек, особено ако носителят на заразата не си мие редовно ръцете. Децата и възрастните са най-лесно податливи на заразяване.
Рискови фактори
E. Coli може да зарази всеки, който попадне в контакт с нея. Но някои хора са особено податливи. Рисковите фактори включват:
– Възраст: Децата, както и по-възрастните са изложени на по-голям риск от развитие на заболяване, причинено от E. Coli, както и на този симптомите да са по-тежки.
– Отслабен имунитет: Хората с отслабена по различни причини имунна система – ХИВ, прием на лекарства срещу рак или заради трансплантация на органи – са особено уязвими.
– Предпочитания към определени храни: Рисковите храни включват неварени колбаси, непастьоризирано мляко или сок, меки сирена, произведени от сурово мляко.
– Редукция на стомаха: Хората, преминали през хирургическа интервенция за намаляване на стомаха, по-лесно се поддават на заразяване с E. Coli. Предполагаемата причина е, че в стомаха им има по-малко киселина, която е способна да убие бактерията.
Усложнения, лечение, предпазни мерки
Повечето здрави хора в зряла възраст преодоляват симптомите от E. Coli до седмица. Но най-вече при децата и по-възрастните, при излагане на някой от опасните щамове, може да се стигне до животозастрашаващо състояние, свързано с блокаж на бъбреците – хемолитично-уремичен синдром (ХУС – HUS).
За да бъде диагностицирано заразяване с E. Coli, се назначава тест, който да докаже наличие на бактерията, както и чрез посявка евентуалното освобождаване от нея на опасни токсини.
Няма специфично лечение за заразяването с E. Coli. В общите случаи препоръката е да се приемат повече течности – за да се преодолее обезводняването и умората. Медикаменти срещу диария трябва да се избягват – те забавят отделителната система, т.е. пречат на тялото да се освободи от токсините.
При възстановяване храните трябва да се добавят постепенно към диетата. В началото трябва да се предпочитат продукти с по-малко фибри, като се избягват млечните и мазните продукти. Най-добре е да се пие чиста вода, като се отбягват соковете, алкохолът и съдържащите кофеин напитки.
Общите съвети на специалистите за предпазване от зараза с E. Coli са за изключване от диетата на необработеното месо и сурови зеленчуци, съхраняването на храните отделно една от друга, както и редовно измизане на ръцете – по възможност с топла вода и сапун.
Източник: ЗДРАВЕ.bg