Съвременните диетолози и специалисти по медицина днес са уверени – има много храни, които притежават лечебни и холистични свойства. И те са наистина определящи за здравето, като осигуряват оптималното снабдяване на тялото с необходимите му вещества.
Някои хора изпадат дори в депресия, или “просто” се уморяват лесно и стават податливи за заболяване, защото не се хранят здравословно всеки ден. Не всичко може да се замени с мултивитамини! Има стотици лечебни съставки в храните с холистични и лечебни свойства и те могат да ни помогнат да се предпазим от болестите по най-естествен начин – чрез храната.
Лечебна диета?
Лечебната диета е хранителен режим, в който се набляга на употребата на много вода, пресни плодове и зеленчуци, лечебни храни, нерафинирани морски соли и здравословни мазнини. Чрез включването на тези храни и едновременно с това чрез избягването на пълните с токсини продукти можем да се предпазим от множество различни заболявания.
Значението на пресните плодове и зеленчуци в една балансирана диета не бива да се пренебрегва в никакъв случай. Те съдържат много фибри и хранителни съставки, които са жизнено важни за поддържането на доброто здраве.
Ако трябва да се направи своеобразен списък на лечебните храни и заболяванията, от които те предпазват, той би изглеждал така:
– Рак: моркови, лайм, чесън, лимон;
– Запек: зеле, бадеми, краставици, моркови, марули, лайм, банани, царевица, фурми, смокини, стафиди, спанак, картофи, пшеничен хляб;
– Настинка и кашлица: лимон, чесън, джинджифил, лайм;
– Астма: чесън;
– Киселини: кокос, грейпфрут, фъстъци, мед, кисело мляко;
– Холера: кокосово мляко, краставици, лук;
– Артрит: банани, ябълки, манго, чесън, краставици;
– Високо кръвно налягане: банани, ябълки, чесън, лимон, лайм, овес, лук;
– Дизентерия: моркови, банани, чесън, фъстъци, нар, семена от манго;
– Проблеми със зъбите и венците: сурови фъстъци, лайм, ябълки, нар, лук, спанак;
– Глисти: пресен кокосов орех, моркови, папая, нар, домати;
– Жълтеница: репички, захарна тръстика;
– Висок холестерол: листа на къри, ябълки, чесън, лайм, грейпфрут, лимон, овес, стафиди, слънчогледови семки, соеви зърна;
– Имунна система: диня (защото съдържа големи количества глутатион, който помага за засилването на имунитета, а е и богат източник на калий и антиоксидантите витамин С и ликопен);
– Сърдечни заболявания: моркови, зеле, мед, аспержи, ябълки, лук, чесън, портокали, грейпфрут, грозде, лимон, лайм, стафиди;
– Импотентност: бадеми, черен нахут;
– Възпаление: чесън, череши, куркума;
– Хемороиди: лук, смокини, репички, лайм;
– Камъни в бъбреците: домати, ябълки;
– Висока кръвна захар: сминдух (Trigonella foenum-graecum или Fenugreek), карела (Momordica charantia или Bitter Melon);
– Пептична язва: лайм;
– Коклюш: лук, чесън;
– Акне/пъпки: лайм, сок от краставици (нанесен върху лицето), лимон;
– Диабет: грейпфрут, фъстъци, едър фасул, лайм, листа на манго, марули, соя, сминдух, амла (Indian gooseberry или Emblica Officinalis).
Източник: dieti.info