Дори нещо толкова елементарно като например температурата на течността, с която приемате лекарствата си, може да понижи ефективността им и дори да изложи здравето ви на риск. Храните също оказват въздействие върху начина, по който организмът усвоява приеманите медикаменти. Някои имат дотолкова негативен ефект, че трябва задължително да се избягват в комбинация с определен тип лекарствени продукти, съветва zdrave.bg.
Видове взаимодействия на лекарства и храни
Дали вашият хранителен режим променя драстично ефективността на приеманите медикаменти? Освен температурата на течността, от значение е и съставът на всичко, което консумирате в часовете около приема на лекарствения продукт. Например някои привидно безобидни заместители на солта и плодови сокове могат да намалят усвояването на медикамента в стомашния тракт или да променят неговия ефект върху организма.
Взаимодействията между храните и лекарствата могат да бъдат най-общо три вида:
– Такива, които водят до увеличаване на скоростта или степента на абсорбция на лекарствата.
– Взаимодействия, които водят до намаляване на скоростта или степента на абсорбция.
– Взаимодействия, които променят самия ефект на лекарството.
Храните могат да променят ефекта както на медикаменти, продавани с рецепта, така и на тези, които свободно се предлагат в аптеките.
Антибиотици / кисели храни и млечни продукти
Обожавате кафе или кола? Тези напитки с ниско pH могат да намалят ефективността на повечето антибиотици, например на популярните пеницилини. Ако приемате такива, ограничете също и консумацията на месо (вкл. пилешко), сироп и захар 1 час преди и 2 часа след приема на медикамента. Хинолоните, също често използвани антибиотици (напр. ципрофлоксацин и левофлоксацин), трябва да бъдат приемани на празен стомах или с храна, различна от млечни продукти. Въздържайте се от мляко и производните му храни поне 2 часа преди и 2 часа след употребата на този клас антибиотици.
Антидепресанти / сирене и соев сос
Откажете се от отлежалите сирена, ако вземате лекарствени продукти от групата на моноаминооксидазни (МАО) инхибитори (Золофт, Прозак и др.). Тези лекарства се използват в лечението на депресията и паническите разстройства и взаимодействат с храни, богати на тирамин, каквито са отлежалите сирена или ферментиралите храни. Комбинацията им може да повиши кръвното налягане до опасни стойности. Други, съдържащи тирамин храни и напитки, включват соев сос, тофу, алкохол, авокадо, банани, кофеин, женско биле, стафиди.
Антикоагуланти / рибено масло и спанак
Някои храни намаляват ефективността на антикоагулантите, докато други удължават времето за съсирване на кръвта и увеличават риска от спонтанно кървене. Рибеното масло е здравословна храна за сърцето, но то действа като слаб антикоагулант и потенцира действието на лекарствените вещества. От друга страна храни като някои зеленчуци и храни, съдържащи витамин K, могат да увеличат кръвосъсирването. Затова ограничете спанака, броколите, къдравото и брюкселското зеле.
Статини / сок от грейпфрут и червени портокали
Ако приемате медикаменти за понижаване на холестерола (статини), заменете грейпфрутите и портокалите (вкл. сока от тях) с други плодове, особено в сутрешната си закуска. Консумацията на тези плодове предизвиква натрупване на статини в организма и съответно увеличава тяхната концентрация в кръвта и времето на действието им. В резултат на това взаимодействие, макар и в редки случаи, може да се стигне до увреждане на черния дроб, бъбреците и мускулатурата.
ACE инхибитори / заместители на готварската сол
Ако контролирате кръвното си налягане с помощта на ACE инхибитори, може би използвате и т.нар. диетична сол, т.е. Такава в която част от натрия е заменен с калий. Проблемът, който може да възникне, е че ACE инхибиторите могат също да причинят задръжка на калий в организма. По този начин комбинацията може да доведе до животозастрашаващи аритмии.
Всяко лекарство / алкохол
Алкохолът променя разграждането на лекарствата в организма. Той може да увеличи риска от чернодробни увреди при комбинацията му със статини, да влоши умствената и моторната функцията – при съчетаването му с антиманийни лекарства, да предизвика ерозии и язви на стомаха – при хистаминови блокери и противовъзпалителни лекарства и др. Той също увеличава действието на наркотичните аналгетици и бета блокерите. Като цяло лекарствените взаимодействия с алкохола са разнообразни и могат да бъдат много опасни. Ето защо какъвто и медикамент да приемате, стойте далеч от чашката.
Комбинации от други храни и лекарства, които трябва да се избягват:
– корен от женско биле (сладък корен, сладник) и орални контрацептиви;
– медикаменти за астма и кофеинови напитки;
– валериана и алкохол.
Общи указания:
– Приемайте лекарствата на таблетки/капсули с пълна чаша вода със тайна температура, освен ако вашият лекар или фармацевт не ви е посъветвал друго.
– Избягвайте да вземате съдържащи витамини или минерали препарати заедно с медикаментите, освен ако не са ви изрично предписани.
– Не приемайте лекарства заедно с горещи напитки.
– Никога не приемайте медикаменти с алкохол.
– Не вземайте лекарства с храна, освен ако вашият лекар или фармацевт не ви е посъветвал друго.
– Преди да използвате лекарството, прочетете внимателно листовката, която задължително трябва да го придружава.