Св. Паскал Байлон (1540-1592) от Торино, Италия е светецът-покровител на готвачите по света от 1722. Той е провъзгласен за светец от Католическата църква отчасти заради енергията и потентността, която неговата рецепта е дала на мъжете в енорията му, като им помогнала да направят много деца. Рецептата е за познатия днес сос “Сабайон” – яйчени жълтъци, захар и сладко десертно вино.
В Италия “Сабайон” традиционно се сервира на току-що оженили се мъже, за да им даде сила да изкарат първата брачна нощ. Енергията идва от яйчените жълтъци и захарта. Вкусът се дължи на комбинацията на трите основни съставки.
В Италия твърдят, че всички мъже обожават “Сабайон”.
Брат Паскал дал оригиналната рецепта на жените от енорията си. Днес тя се използва не само от съпругите в Турин, но и в цял свят като съставна част от много десертни менюта.
Освен сос “Сабайон”, рецептата е известна и като 1-2-2-1, заради пропорцията на съставките за една порция: 1 жълтък, 2 чаени лъжички захар, 2 лъжици сладко вино, 1 лъжица вода.
Сладкото вино, което се използва е “Марсала” (качествено ликьорно вино, напомнящо по стил на първокласното шери), но може да се използва всякакво друго десертно вино или ликьор. “Сабайон – уиски” се получава много добре, но уискито трябва да има силен аромат, като Jack Daniels или малцово уиски.
Нашата рецепта е за няколко порции, а водата от оригиналната рецепта е заменена с още вино. Виното е било доста скъпо през 1500 г., затова брат Паскал е “разрешил” на жените да го разреждат с вода. Почти всичкият алкохол се изпарява по време на приготвянето, оставяйки само аромата му. Все пак, ако го сервирате на деца, гответе го малко по-продължително, за да сте сигурни, че няма никакъв алкохол:
Продукти и начин на приготвяне:
– 6 яйчени жълтъка;
– 3/4 чаша захар;
– 1 чаша вино Марсала
Сложете жълтъците и захарта заедно в неръждаем метален съд. Бъркайте с електрически миксер върху много слабо нагрят котлон постоянно, като полека добавяте виното. Варете го най-малко 5 минути, бъркайки през цялото време. Ако след това не е лек и “въздушен”, бъркайте го още няколко минутки на висока скорост.
Как се консумира:
– Много е вкусен, сервиран топъл върху нарязани плодове и специално праскови;
– Традиционно се сервира с бисквити;
– Скъпите ресторанти го сервират топъл в коняка, с дълга лъжица.