Заешкото месо е много вкусно, само ако се приготви както трябва. Предлагаме ви няколко рецепти, с помощта на които можете да разнообразите менюто си. Това месо е особено подходящо за тези, които имат разтоварващ ден, но им е много трудно да се откажат от месните ястия.
Заешко в гювече
Продукти: 1 кг. заешко филе, 200 грама свинска сланина, 2 глави лук, 2 филии корав хляб, 3-4 с. л. брашно, червено сухо вино, сол, пипер.
Приготвяне: Месото се измива, нарязва се на порции, посолява се, добавя му се червеният пипер, а след това се отъркалва в брашно. Сланината се нарязва на кубчета или ленти, а лукът на полу-кръгчета. Хлябът се натрошава на ситно. В гювечетата първо се поставя месото, след това сланината, лукът и най-отгоре хлебните трохи.
Във всяко гювече се налива толкова вино, колкото да се покрие 3/4 от неговия обем. Гювечетата се пекат във фурна на 220 градуса в продължение на 1 час и 15 минути.
Пълнен заек
Продукти: 1 заек, 1 с. л. разтопена свинска мас, 150 грама сланина, сол на вкус. За плънката : заешка плешка, бъбреци, черен дроб, 1 глава лук, 2 моркова, 1 яйце, 2 филийки бял хляб, 2/3 чаша прясно мляко, 1 с. л. краве масло, малко сметана, черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Заекът се измива, подсушава се, отрязват му се плешките и шията, насича се вътрешната част на гръбнака (без да се отрязва напълно) за да може опеченият заек да се разрязва по-лесно на парчета.
Предназначеното за плънката месо се сваля от плешката, нарязва се на ситно заедно с бъбреците и черния дроб. Добавят се задушените моркови и лукът. В плънката може да се сложи и смляно телешко, пилешко месо или черен дроб.
След това заекът се посолява, напълва се с плънката, коремът се зашива, гръбнака и задните крака се шпиковат със сланината. Така приготвен, заекът се поставя върху тава (с гръбнака нагоре) и се пече.
Преди да се сервира той се разрязва на парчета, поставя се в затоплена чиния, и се залива с горещия сос. Може да се поднесе с гарнитура от печени картофи.
Печен заек
Продукти: 2 кг заешко месо, 2 скилидки чесън, , връзка магданоз, 125 грама сланина, 4 с. л. растителна мазнина, 12 малки глави лук, 2 чаши бяло вино, 2 с. л. доматено пюре, 200 грама гъби.
Приготвяне: Месото на заека се разделя на парчета и леко се запържва в тиган, а след това се премества в тенджера. В нея се поставят нарязаната на кубчета сланина, нарязаните на ситно чесън, магданоз, 3 глави лук и затоплената мазнина. Останалите глави лук се поставят цели отгоре. Всичко това се залива с 2 чаши вино или 1 чаша вода и 1 чаша вино и се оставя за 1 час на слаб огън. След това се слага доматеното пюре и ситно нарязаните гъби, които се задушават, докато станат готови.
Готовото ястие се сервира в чиниите и се залива със соса, в който се е готвило.