За съжаление, зимата все повече се превръща в синоним на грипна епидемия, отколкото на снежна приказка. Но ако знаете какви храни да консумирате, вероятността да се заразите с вирус или да хванете настинка, намаляват значително.
Изтощеното тяло предоставя гостоприемна среда за вирусите. И въпреки че е трудно да се живее в общество, без да се влиза в контакт с какви ли не бацили, които, особено през зимата, са буквално навсякъде, може да подсилите имунната си защита, ако просто избирате правилно храната, която слагате в чиниите.
Консумирайте листни зеленчуци всеки ден. Зелето и спанака, например, са отличен източник на витамин Д, този “страж” на имунната система, който обикновено си набавяме от слънцето през лятото. Последни проучвания показват, че витамин Д предпазва също от кашлящи колеги, а по-високите дози се използват успешно в лечение на някои сериозни болести като остеопорозата и множествената склероза.
Включете в менюто си също киви, грейпфрут и портокали. Всички те са страхотен източник на витамин С – антиоксидантът, за който от много време се знае, че е мощно средство в борбата с настинките и грипа. Той се съдържа също в зелето, доматите, чушките, лютите чушки и броколите.
Сега е също времето за “люпене на семки”. Слънчогледовите семки (и бадемите също) не само доставят витамин Е, антиоксидант, който унищожава свободните радикали и поддържа кожата мека и млада, но са също така прекрасен източник на наситени мастни киселини, а това за тялото означава, че “всички системи работят нормално”.
Яжте чесън!Тези миризливи скилидки някога са се носили като гирлянда, за да предпазват от болести – суеверие, което всъщност има научна обосновка. Консумацията на чесън има голяма полза за засилване на имунната защита на организма. Освен това, консумацията на чесън обикновено означава, че хората ще стоят на разстояние от вас, а това е желателно, особено по време на грип.
Накрая, не пренебрегвайте силата на въглехидратите от пълнозърнестите храни, картофите и бобовите растения. Телата ни имат нужда от енергия и когато въглехидратите не са достатъчно, тялото се превръща в “канибал”, като се “самоизяжда” – т.е. взема това, което не му достига от други места и така намалява собствените си сили и защитни ресурси срещу наглите бацили и микроби.
Предлагаме ви една имуно-стимулираща рецепта, пълна с анти-вирусни продукти. Добър апетит и крепко здраве!
Бяла риба със спанак
Продукти:
2 глави лук, нарязани на тънки колелца
3-4 филета от бяла риба
5-6 скилидки чесън
5-6 картофа, изчистени и нарязани на колелца
Няколко бейби-доматчета или 1 един голям, нарязан на кръгчета
Няколко резена лимон
¼ кг спанак, нарязан.
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително добре фурната и подгответе подходящ съд за печене, като го намажете по-обилно със зехтин или слънчогледово олио.
Осолете предварително по вкус зеленчуците. Поставете на дъното на тавата част от приготвения лук. Върху него сложете рибните филета – също осолени предварително. Може да ги поръсите с черен пипер, по ваше желание. Върху филетата сложете лимоновите резенчета и скилидките чесън. После покрийте с останалото количество лук, доматите, картофите и най-отгоре закрийте с нарязания спанак. Може да капнете мъничко вода. Закрийте добре съда, в който ще печете ястието – с капак или фолио. Печете на 250 градуса около 40-45 мин.